Brněnský krajský soud včera rozdal tresty pětici násilníků, kteří loni v lednu zorganizovali brutální oloupení taxikáře v Třešti na Jihlavsku. Za účast na loupeži má jít na pět let do vězení hlavní organizátor přepadení Stanislav Polovec. Jeho komplic Jan Hron by měl strávit za mřížemi šest let, Ondřej Hermann sedm a Lukáš Launa osm let. Všichni by si měli trest odpykávat ve věznici s ostrahou. Soud uznal vinným i Rostislava Machka, který si přepadení objednal.

Podle soudu to byl právě Machek, který měl jako jediný ze všech obžalovaných motiv k zastrašení konkurenta Romana Honsnejmana. Soudkyně Hana Zoubková uvěřila výpovědi Polovce, který od začátku tvrdil, že s nápadem na zastrašení přišel Machek.

Rozsudek není pravomocný. Launa a Machek se na místě odvolali, ostatní si nechali lhůtu na rozmyšlenou.

Zapírání nepomohlo

„Obžalovaný Polovec neměl žádný motiv poškozenému ublížit. Naopak to byl obžalovaný Machek, který měl s Honsnejmanem osobní spory a bral ho jako konkurenta v podnikání,“ zdůvodnila rozhodnutí soudu Hana Zoubková a Rostislava Machka poslala do věznice s dozorem na osmnáct měsíců.

Machek od začátku až do konce zapíral a tvrdil, že nemá s přepadením nic společného. „Je mi líto, co se panu Honsnejmanovi stalo, ale necítím žádnou vinu,“ řekl Machek v závěrečné řeči.

Ostatní se Honsnejmanovi se za napadení omluvili. „Je mi líto, co se stalo. Nejsem žádný násilník a nechápu, proč jsem se nechal zlákat k takovému činu, kdy jsem ublížil nevinnému člověku,“ kál se Hron.

„Trest pro pana Machka mi přijde nízký. Je to člověk, který za vším stojí. Nebýt jeho, tak by se nic nestalo. Zasloužil si ze všech nejvíc. Naopak Standa se mi omluvil hned na začátku a snaží se mě odškodnit. Já jeho omluvu přijal,“ reagoval na rozsudek přepadený Roman Honsnejman z Třeště, který s Polovcem chodil do školy. „Poznamenalo mě to tak, že jsem s taxikařením po zbytek života skončil,“ svěřil se Roman Honsnejman.

Kromě Machka a Polovce dostali ostatní souhrnné tresty za další majetkovou i násilnou trestnou činnost. Při vyhlašování rozsudku bylo v soudní síni cítit velké napětí. Podívat se přišli i známí a rodinní příslušníci obžalovaných. Přítelkyně Lukáše Hrona, který dostal nejpřísnější trest, se rozplakala. Stejně reagoval i Launa. Na chodbě se viděl i se svým malým synem.

Brutální přepadení se odehrálo loni 10. ledna u Nové Vsi poblíž Jihlavy. Machek se domluvil s Polovcem, že sežene lidi, kteří Honsnejmana přepadnou a dají mu jasně najevo, že by měl s taxikařením skončit. Pozorný taxikář první pokus o přepadení odvrátil, když se mu nezdálo chování Hrona a Hermana, kteří si ho zavolali pod záminkou, že chtějí svézt. Telefon a kontakt na taxikáře jim dal Polovec. Parta se ale nechtěla plánu vzdát, a tak si Hron vzpomněl na kamaráda Lukáše Launu. Ten se vybavil plynovou pistolí, která patřila Hermanovi. Hron si vzal obušek a Herman železnou tyč.

Polovec je pak rozvezl na určená místa. Herman s Hronem čekali u družstva v Nové Vsi poblíž Jihlavy. Launa z budky v Třešti zavolal Honsnejmanovi, že potřebuje někam odvézt.

„Když jsem přijel, byl Launa zmatený a nevěděl, kam chce jet. Nakonec jsme dojeli až k tomu družstvu, kde čekali ti dva. Chtěl jsem ujet, ale Launa vytáhl pistoli a donutil mě vystoupit. Zatáhl ruční brzdu, vytáhl klíče ze zapalování a vzal mi moji pistoli,“ řekl soudu Honsnejman.

Bez pomoci v lese

Pak vše nabralo rychlý spád. Herman s Hronem naskákali do auta. Launa si sedl za volant a Honsnejman na místo spolujezdce. S uneseným taxikářem dojeli k lesu za Novou Ves, kde je v autě předjel Polovec. Měl jim předat kanystr s benzinem, ale když vystoupil a zjistil, že ho Honsnejman poznal, začal panikařit a z místa odjel. V autě začalo být „dusno“. Launa ukradl taxikáři peněženku i s penězi a donutil ho vystoupit.

„Měl jsem strach. Začal jsem utíkat, ale dostal jsem trubkou přes hlavu. Jeden z nich mě dohnal asi po třiceti metrech a bušil do mě. Podařilo se mi trubku z jeho ruky vytrhnout a zahodit, ale on si zavolal ostatní na pomoc,“ vylíčil Hensnejman.

Pak přiběhli i Hron a Launa, který udeřil taxikáře pistolí do hlavy. Taxikář ztratil na chvilku vědomí a po několika dalších ranách ho trojice nechala být. Mezitím z auta sundali znak taxi a z místa odjeli.

Zmlácený taxikář ležel v lese v bezvědomí a navíc ve sněhu. Když se probral z bezvědomí, došel z posledních sil do Nové Vsi, kde mu lidé pomohli zavolat policii. Dopadení zločinců pak už bylo pouze otázkou času.