Když byla letos 3. srpna v Domově s pečovatelskou službou v Ledči nad Sázavou nalezena ve svém bytě mrtvá sedmašedesátiletá žena, vypadalo to na nešťastnou náhodu.

Lékař ze záchranné služby konstatoval, že důchodkyně upadla a praštila se do hlavy. Cizí zavinění vyloučil. Jenže havlíčkobrodští kriminalisté chtěli mít naprostou jistotu a tak požádali o podrobnou soudní pitvu. Závěr patologů? Jasná vražda.

„Posudek lékaře nás zdržel. Pokud by tělo ohledal důkladněji, musel by ihned poznat, že byla žena někým zavražděna. Takhle jsme nebyli od začátku na místě činu a vyšetřování případu to zkomplikovalo,“ konstatoval Pavel Kubiš z krajské kriminálky v Jihlavě.

Ten včera oznámil, že i přes počáteční komplikace po třech měsících vyšetřování pachatele konečně dopadli.

I k překvapení policistů je stopy dovedly k devětašedesátileté ženě z Tmaně na Berounsku, která se 24. října pokusila o další vraždu. Tentokrát se obětí měla stát její známá z Domu s pečovatelskou službou v Tmani. Naštěstí brutální útok přežila. Zachránilo ji volání o pomoc.

„Řekla mi, že se přišla podívat na garsonku. Vlezla mi do bytu a pak se začala chovat jako šílená. Zhasla a začala mne tlouct železnou tyčí, kterou
vyndala z jedné z tašek. Smála se u toho a podivně chrčela. Tloukla mne do hlavy, volala jsem o pomoc. To ji asi ještě víc rozlítilo, protože mi strčila pěst do pusy. Cítila jsem její ruku snad až v žaludku,“ popsala Deníku šílený útok své známé napadená šestasedmdesátiletá žena.

Ženě hrozí výjimečný trest

Policisté útočnici na místě zadrželi. Údajně se také měla pokusit o demonstrativní sebevraždu a později se přiznala i k útoku na důchodkyni v Ledči nad Sázavou, s níž se znala ze zaměstnání.

„Přiznala, že ji mlátila skleněnou vázou. Vražednou zbraň jsme zatím nenašli. Oběť měla devastující zranění v obličeji a zlomeniny žeber. Útok byl velmi brutální,“ řekl vyšetřovatel případu Michal Laška a podotkl, že jde o učebnicový případ ženské brutality, který mnohdy v podobných případech převyšuje mužské pachatele.

Podle něj byly v obou případech motivem činu banální osobní spory. Z bytu se nic neztratilo. Kriminalisté seniorku obvinili ze zločinu vraždy a pokusu o vraždu, za což jí hrozí patnáct až dvacet let vězení, nebo výjimečný trest. Předtím nebyla nikdy trestána. Minulý pátek skončila ve vazební věznici v Brně.

Oběť z domu v Tmani ji popisuje jako známou, s níž jezdila na trhy. „Nikdy by mne nenapadlo, že je něčeho takového schopná,“ uvedla napadená žena.