Dvaasedmdesátiletý důchodce Miroslav Mička ze Žďáru nad Sázavou si minulý měsíc vyšel na setkání důchodců. Domů už se nevrátil.

Po pádu ze schodů skončil nejprve v nemocnici v Novém Městě na Moravě, odkud ho lékař po zašití šest centimetrů dlouhé tržné rány na hlavě poslal kvůli agresivnímu chování na záchytku.

Důchodce po devíti hodinách od úrazu zemřel v jihlavské nemocnici. Přestože si muž celou dobu stěžoval na bolesti po celém těle, včasného lékařského ošetření se nedočkal.„Otec mi kladl na srdce, abych ho nenechal umřít v nemocnici. Měl panickou hrůzu z pobytu v ní,“ vzpomíná Miroslav Mička mladší.

Ten si dokáže představit, že jeho otec v Novém Městě odmítal ošetření, ale vylučuje, že by někoho napadal. Podle lékaře z novoměstské nemocnice přitom byla agresivita pacienta hlavní důvod, proč nepřišel na to, že kromě tržné rány na zadní straně hlavy má i otřes mozku a krvácí do mozku, což bylo příčinou smrti.

Místo vyšetření následoval převoz

Místo toho, aby lékař pacienta se zraněním hlavy poslal na podrobnější vyšetření, zavolal strážníky městské policie, aby ho odvezli na záchytku, aniž by zjišťoval míru opilosti.„Když jsme přijeli do ordinace, tak nám personál řekl, že byl agresivní. Ale já ho viděl ležet v klidu na nosítkách. Byl z něj sice cítit alkohol, ale během cesty na záchytku do Jihlavy se choval bezproblémově. Občas sténal bolestí,“ řekl Deníku strážník městské policie v Novém Městě Jiří Hradil.

Zvláštní je, že zraněného převáželi na protialkoholní záchytnou stanici v sanitce.

Novoměstský lékař sepsal průvodní zprávu, kde uváděl, že Mička napadal personál a kromě tržné rány na hlavě si nestěžoval na žádné zdravotní problémy. Jenže při příjmu na záchytce o hodinu později u něj lékař konstatoval bolesti břicha – a nepozoroval u něj žádné známky agresivity.

První zkouška na alkohol ve čtyři hodiny ráno zjistila, že Mička měl v dechu 0,68 promile alkoholu. Dopočtem pak zjistili, že v době pádu ze schodů mohl mít asi 1,4 promile.„I kdyby měl ještě víc, tak přece není normální, aby se zraněním hlavy skončil na záchytce. Navíc když mu lékaři neudělali žádná vyšetření,“ míní Mička mladší.

Jeho otce propustili ze záchytky v devět hodin dvacet minut dopoledne. V tu dobu si lékař všiml zhoršení jeho zdravotního stavu, proto byl Mička převezen do jihlavské nemocnice. „Zhruba za dvě hodiny mi lékaři řekli, že je to s ním vážné a téměř jistě zemře,“ vzpomíná jeho syn.

To se také deset minut před šestou hodinou odpolední stalo. Podle lékařů přispěly k masivnímu krvácení do mozku i léky na ředění krve, které bral kvůli srdeční příhodě.„Je mi hrozně líto, co se stalo. Pro takovéto případy nemáme zavedené standardy a je vždy na lékaři, aby vyhodnotil správně situaci,“ řekla ředitelka novoměstské nemocnice Věra Palečková. Ta dala podnět odboru zdravotnictví na krajském úřadu v Jihlavě, aby případné pochybení posoudila územní znalecká komise.

Postup lékařů posoudí znalci

Případem se zabývá i policie ve Žďáru nad Sázavou. Policista, jenž má případ na starosti, řekl, že prověřování bude trvat zhruba tři měsíce. Zatím nebyl nikdo obviněn. Postup lékařů jak v Novém Městě na Moravě, tak na jihlavské záchytce musí posoudit znalci. Lékaři musejí být zbaveni mlčenlivosti.

Mička mladší se domnívá, že kromě novoměstského lékaře pochybili i lékaři na záchytce. „Věděli, že je zraněn na hlavě, ale nebyl na žádném vyšetření, které by vyloučilo vnitřní krvácení,“ poznamenal.

Mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek konstatoval, že si od nich policie vyžádala lékařské zprávy a jiné dokumenty včetně kamerového záznamu z cely, kde Mička starší nocoval. „Ty záznamy jsem viděl a otec je na nich naprosto normální. Pořádně nemohl spát, zřízenci na něm utírali krev, která z něj kapala na podlahu. Prakticky tam čekal na smrt,“ popisuje Mička mladší.

Za největší hyenismus považuje to, že při převozu ze záchytky do jihlavské nemocnice dali jeho otci podepsat dlužní úpis na čtyři tisíce korun za pobyt na záchytce. Přestože už byl střízlivý, kvůli krvácení do mozku nemohl ani pořádně psát.