„Inspektoři z kraje Vysočina totiž zjistili, že při jeho skladování nebyla dodržena předepsaná teplota a strojně oddělené drůbeží maso navíc nebylo správně označeno,“ uvedl mluvčí veterinární správy Josef Duben.

Podle Českého rozhlasu byla zásilka určena ke zpracování v masokombinátu Kostelecké uzeniny v Kostelci na Jihlavsku. „Při kontrole byla naměřena teplota minus sedm stupňů Celsia, přičemž legislativa v tomto případě požaduje stálou teplotu nepřevyšující minus 18 stupňů Celsia. Navíc byly etikety volně zasunuty za obalový materiál, takže v případě otevření by nedošlo ke zničení identifikační značky, což znamená, že nebyl zajištěn požadavek na dodržení sledovanosti a není možné vyloučit možnou záměnu,“ uvedl Duben.

V posledních týdnech jde o druhou zásilku zmrazeného strojem odděleného drůbežího masa, kterou v Kostelci veterináři nepustili do závodu. Na přelomu března a dubna putovalo bezmála jednadvacet tun zapáchající suroviny zpět do Německa.

„Zásilku prověřili naši inspektoři v místě určení na základě nařízení vlády. To znamená, že příjemce musí ohlásit krajské veterinární správě příjem zásilky z jiného státu. Inspektoři prověří doklady a v případě podezření se uskuteční i fyzické vyšetření,“ vysvětlil Duben.