Jihlavskému advokátovi Janu Heroutovi před devíti lety někdo ukradl novou Škodu Octavia za tři sta tisíc korun. Dodnes je přesvědčený, že to udělal trenér a majitel tanečního klubu Gym Beam v Jihlavě Petr Paul.

Advokát tehdy podal na Paula trestní oznámení. V ruce měl na první pohled neotřesitelný důkaz – svědectví ženy, která na vlastní oči viděla, jak Paul auto ukradl.

„Čekal jsem, že bude obviněn, zvlášť když pomalu vycházelo najevo, že může být zapleten do krádeží více aut," má v živé paměti tehdejší okolnosti Jan Herout. Paul ale i přes jasné svědectví nikdy obviněn nebyl.

Herout se domnívá, že ho tehdy kryli „prohnilí" policisté napojení na mafii zlodějů aut. „V žádném případě jsem Janu Heroutovi auto neukradl," řekl Paul a dál se o případu odmítl bavit.

Služba za službu

Advokát Herout si vše znovu připomněl, když zjistil, že Petr Paul stojí v současné době před soudem kvůli ohrožování mravní výchovy dětí z tanečního klubu. Případ projednává Okresní soud v Jihlavě a po dvou hlavních líčeních musel soudce Zdeněk Chalupa kauzu odročit na neurčito kvůli vypracování posudků. Paul totiž označuje výpovědi dětí za nepravdivé a chce, aby znalec posoudil jejich věrohodnost.

Vraťme se ale o více než devět let zpátky. Advokátův syn Jan Herout mladší zaparkoval 3. ledna 2003 (v den Paulových narozenin) otcovu červenou octavii před vchodem do gymnázia v ulici Jana Masaryka v Jihlavě. Zkontroloval, jestli je auto zamčené, a odešel do tělocvičny. Když se po dvou hodinách vrátil, auto bylo pryč. Do policejního protokolu mimo jiné uvedl, že zhruba před rokem bylo auto v opravě u automechanika Petra Paula ve Stříteži. Tato zmínka se později ukázala jako důležitá.

„Paula jsem zastupoval u soudu v Pardubicích, kde byl obviněn kvůli dopravní nehodě. Paul mi jako protislužbu nabídl, že mi udělá na autě technickou kontrolu. Tehdy si musel udělat duplikát klíče od mého auta," je přesvědčen Jan Herout.

Advokát nechal v místních novinách otisknout výzvu, že hledá své ukradené auto, a připojil k tomu registrační značku auta. Za pár dní se mu ozvala žena a tvrdila, že mu auto ukradl Petr Paul.

Do policejního protokolu uvedla: „Během čekání na přítelkyni jsem si všimla, jak Paul přišel k zaparkovanému autu, několikrát se rozhlédl a  poté odemkl klíčem vozidlo, nasedl a odjel."

Žena si zapsala registrační značku auta, protože jí bylo podezřelé, kde Paul vzal takové auto, když převážně jezdil v audi. Když srovnala značku v inzerátu s tou, kterou si poznamenala, zjistila, že přistihla zloděje při činu. Rozhodla se anonymně Paulovi zavolat a vyzvat ho, aby auto vrátil, jinak půjde na policii.

Svědkyně se zalekla

Když na to Paul nereagoval, kontaktovala žena Herouta a  společně šli na policii. Do policejního protokolu odmítla uvést své jméno, protože Paula zná už několik let a měla strach o své zdraví a majetek. Přestože své jméno do protokolu neuvedla, tentýž den jí kolem půlnoci anonymně volala mladá žena a vyhrožovala jí, že pokud bude svědčit proti Paulovi, tak bude mít dopravní nehodu a její děti také. Při osobním setkání měl Paul ženě říci, že v době krádeže auta měl taneční kroužek na gymnáziu. Podle svědkyně měl Paul ukrást auto v sedm večer a Herout mladší krádež zjistil o hodinu později.

Podle Herouta musel být Paul ve spojení s policisty, kteří mu řekli jméno svědkyně. Žena dostala strach, obvinila policisty, že ji zradili, a odmítla dál svědčit. Policie proti Paulovi další důkazy nenašla a  případ odložila. Jan Herout podal několik stížností, ale bez úspěchu. Protože měl podezření, že Paula kryjí sami policisté, podal stížnost na policejní inspekci.

„Případem se inspekce zabývala od května do října 2003. Prověřování věci bylo odloženo se závěrem, že se nejedná o podezření ze spáchání trestného činu příslušníky Policie České republiky," informovala mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová.

Odměna a vydírání

Advokát Jan Herout opakovaně prostřednictvím novin vypsal odměnu sto tisíc korun za nalezení auta. To zřejmě byla motivace pro dva muže, kteří šest dní po krádeži napadli Paula v domě ve Stříteži a vyhrožovali mu, že už si nezatancuje, pokud jim neřekne, kam dal Heroutovo auto. Paul to oznámil polici a  muži byli obviněni a později i odsouzeni za vydírání.

Během pátrání po svém autě navíc právník zjistil, že má zřejmě co do činění s mafií. Deníku řekl, že jej později kontaktoval neznámý člověk a nabízel mu padesát tisíc korun za technický průkaz k jeho ukradenému autu. Když odmítl, popsali mu jednoduchý návod na pojistný podvod, čímž by jako kompenzaci za ukradené auto získal část peněz zpět.

„Bylo to velké pokušení, ale při představě, že by mě měli v hrsti a do konce života bych jim dělal právníka zadarmo, to za to nestálo," říká Jan Herout.