Příběh pětašedesátiletého invalidního důchodce z Jihlavy Františka Fialy se do pamětí justice zapíše jako první případ člověka, který se vážně zranil přímo v soudní síni a po náročné operaci skončil na oddělení dlouhodobě nemocných. Jeho osud je nejistý a dalších soudních stání se nemusí dožít.

Při posledním hlavním líčení u Okresního soudu v Jihlavě 17. října, kdy byl Fiala znovu uznán vinným z nebezpečného pronásledování, se vážně zranil. V jednací místnosti upadl na zem a musela pro něj přijet záchranná služba. V nemocnici lékaři zjistili hrozivou diagnózu. František Fiala si pádem způsobil zaklíněnou frakturu levého kyčle. Druhý den musel být operován. Podle jeho manželky byla operace náročná.

Od 30. října je František Fiala v péči Oddělení dlouhodobě nemocných Nemocnice Jihlava. Personál návštěvu pokoje, kde Fiala leží, nedoporučuje kvůli zvýšeným hygienickým opatřením. Fiala totiž navíc trpí nakažlivou infekcí. Manželka Fialy se domnívá, že může jít o infekci spojenou s bércovými vředy.

„Manžela navštěvuji pravidelně. Doufám, že ho brzy pustí domů. Chtěla bych také svědčit u soudu a říci svůj názor," řekla Deníku manželka.

Léčení a rehabilitace Františka Fialy bude ale dlouhodobější a náročnější. Fiala se může postavit i chodit, ale pouze za pomoci dvou ošetřovatelů. Že ještě někdy bude schopen usednout na lavici obžalovaných, je málo pravděpodobné.

Užíval vulgarismy

František Fiala totiž už několik let zaměstnává policii i soudy svou vášní k psaní dopisů. Nejde o obyčejné dopisy. Fiala preferuje větší formát obálek, které polepuje různými vulgarismy a výhružnými titulky vystřiženými z novin. Podobný je i obsah uvnitř, kde Fiala vyhrožuje smrtí. Adresátem těchto zvláštních zásilek je Michal Radoš z Plzeňska. Pozornost důchodce si vysloužil poté, co s Fialou v roce 2008 ukončil nájemní smlouvu na byt v Plzni. Fiala to stále cítí jako křivdu, a proto Radošovi už pět let posílá desítky výhružných dopisů. Už za to byl jednou pravomocně odsouzen. Jenže František Fiala tvrdí, že mu psaní dopisů pomáhá od bolesti, a tak dál píše. Manželka Fialy se domnívá, že Michal Radoš měl Fialovi zajistit náhradní byt.

Michal Radoš u soudu řekl, že vnímá vyhrůžky vážně a má pocit, že je pro něj František Fiala nebezpečným člověkem. Stát musí oběť chránit a Fiala musí opakovaně k soudu. Jenže když se objeví v soudní síni, je na první pohled jasné, že František Fiala nikomu ublížit nemůže. Jeho problémy s pohybem jsou patrné. Podle znalců navíc trpí vážnou poruchou mozku, která se stále zhoršuje. Soudce Zdeněk Chalupa 17. listopadu sice znovu uznal Fialu vinným z nebezpečného pronásledování, ale místo do vězení ho poslal do psychiatrické nemocnice. Fiala podle posledního rozsudku musí navíc Michalu Radošovi zaplatit odškodné padesát tisíc korun. Obhájce Fialy se proti rozhodnutí soudu na místě odvolal.

„Výhrůžky, z nichž je můj klient obžalován, musí být podle zákona objektivně způsobilé vzbudit v oběti důvodnou obavu o život. V tomto případě je to naprosto absurdní představa," vysvětlil obhájce Jan Herout z Jihlavy.

Případem se ještě bude muset zabývat krajský soud. Jan Herout je přesvědčen, že by soud měl Františka Fialu označit za nepříčetného a zprostit ho obžaloby. Problém je v tom, že znalci tvrdí, že ovládací a rozpoznávací schopnosti jsou u Fialy podstatně sníženy. Z toho ovládací jsou téměř vymizelé.

Právě kvůli slůvku „téměř" soud Fialu znovu uznal vinným. Podle Herouta je znalecký posudek pouze jedním z podkladů pro soud. „V zákoně je napsáno, že soud by měl otázku příčetnosti hodnotit v souvislostech se všemi ostatními zjištěními z toho hlediska relevantními. Jinými slovy to znamená, že soudce si může udělat vlastní obrázek," podotkl Herout.