Muž se ženou a dvěma malými dětmi se chtěli dostat z Maďarska přes Česko do Německa. Rodina skončila v zařízení pro zajištění cizinců v Bělé Jezové. Policisté zahájili řízení o jejich navrácení do Maďarska. V úterý to oznámila vysočinská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Hlídka cizinecké policie zadržela běžence při běžné kontrole osobního auta v pátek 6. prosince u čerpací stanice na 112. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Rodinu tvoří třiatřicetiletý muž, jedenadvacetiletá žena a jejich dvě děti ve věku tři a dva roky.

Osmačtyřicetiletý maďarský řidič uvedl, že převážené lidi nezná a pouze je veze autostopem z Maďarska do Německa. Policisté ho podezřívají ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Po provedení základních úkonů byl řidič propuštěn.

Běženci neměli žádné doklady totožnosti. „Pátráním v databázích policisté zjistili, že tito cizinci požádali o azyl v Maďarsku. Proto s nimi bylo zahájeno takzvané dublinské řízení o jejich navrácení na území Maďarska," uvedla mluvčí. Podle vedoucího odboru cizinecké policie na Vysočině Leoše Švarce jde o speciální formu řízení. Cizinec, který na našem území pobývá neoprávněně, je v tom případě navrácen nikoli do země, z níž pochází, ale na území státu, ve kterém požádal o azyl. Dublinská řízení se podle něj letos na Vysočině uskutečnila už dvakrát.