Rozsudek není pravomocný. Obhájce Vitáskové se proti rozhodnutí na místě odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu. V závěrečné řeči totiž navrhoval nepodmíněný trest 42 měsíců. Případem se tak bude ještě zabývat Krajský soud v Brně.

Vitásková, které hrozil trest od tří do deseti let, podle obžaloby Veseckou do funkce jmenovala, přestože pro to neměla patřičnou praxi v oboru. Post místopředsedkyně pak byl podle obžaloby účelově vytvořen právě pro Veseckou a tím byla státu způsobena škoda přes milion korun. Vesecká u soudu tvrdila, že jako nejvyšší státní zástupkyně a právnička se zabývala i kauzami spojenými s energetikou.

„Praxe právníka není totéž jako praxe v energetice. Z přehledu věcí, kterými se paní Vesecká zabývala je zřejmé, že převážně řešila násilnou trestnou činnost,“ vysvětlil soudce Zdeněk Chalupa, podle něhož měla Vitásková vyvinout mnohem větší úsilí, aby si praxi Vesecké ověřila.

Ilustrační foto
Vánoční strom bude z Horního Kosova

Soud pak zamítl argument obžaloby, že by post místopředsedkyně bylo Vitáskovou vytvořeno účelové právě pro Veseckou. „Obžalovaná byla nucena místo obsadit vzhledem k narůstající agendě. Pokud by to nebyla Vesecká, byl by to někdo jiný,“ zdůvodnil Zdeněk Chalupa.

Ten také v rozsudku označil pracovní smlouvu Vesecké s ERÚ za neplatnou. Na druhou stranu ale odmítl to, že by byla státu způsobena škoda, kterou obžaloba vypočítala z vyplaceného platu Vesecké. Podle soudu totiž Vesecká svou práci odvedla a ani rozdíl mezi platy poté, co byla z postu místopředsedkyně přeřazena na nižší pozici, nedosahuje částky vyšší než půl milionu korun, aby to dosahovalo značné škody. Případné další vymáhání škody budou muset poškození řešit v občanskoprávním řízení.

Alena Vitásková u Okresního soudu v Jihlavě
Bývalé šéfce ERÚ Vitáskové hrozí trest kvůli jmenování Vesecké