Další obžalovaný Roman Motičák dostal pět let nepodmíněně, zatímco Zdeněk Zapletal byl zproštěn viny. Stejné tresty uložil soud obžalovaným už loni v červenci. Krajský soud v Brně však vyhověl odvolání státního zástupce a případ vrátil do Jihlavy.

Soudce Zdeněk Chalupa ve čtvrtek řekl, že soud dospěl znovu ke stejným závěrům. Rozsudek není pravomocný, stejně jako minule se proti němu odvolal státní zástupce Ivo Novák. Ve své pondělní závěrečné řeči navrhl pro Foltýna a Motičáka až osmileté nepodmíněné tresty, pro Zapletala 2,5 roku s podmíněným odkladem na tři až čtyři roky.

Foltýnův obhájce Radek Ondruš žádal nejvýše tříletý trest. Obhájci dalších dvou obžalovaných chtěli pro své klienty zproštění obžaloby.

Trojice podle obžaloby od srpna do září 2011 vydírala čtyřiapadesátiletého veterináře z Velkého Beranova na Jihlavsku. Vydírání podle obžaloby provázelo nejdříve mučení, poté vyhrožování a nakonec žhářský útok.

Podle soudu ale státní zástupce pro první dva skutky nepředložil dostatek důkazů. Soudce mimo jiné uvedl, že policejní orgány postupovaly nedůsledně při odběru pachových stop. Při třetím útoku v září 2011 byl Foltýn zadržen poblíž místa činu. K tomuto skutku, při němž byly zapáleny vstupní dveře veterinářova domu, se doznal.

„Já ty pachové stopy za osamocené nepovažuji. Domnívám se, že ve spojení s dalšími důkazy je nepochybné, že i za těmi prvními dvěma útoky stojí obžalovaní Motičák a Foltýn," řekl státní zástupce po vynesení rozsudku.

Organizátorem vydírání byl podle soudu devětatřicetiletý Motičák, který už byl v minulosti trestán. Pětatřicetiletý Foltýn v případu figuruje jako hlavní vykonavatel vydírání. Umístěn by měl být ve vězení s dozorem. Spoluúčast Zapletala, který údajně působil jako řidič, obžaloba neprokázala.

Postiženému soud přiznal 50 000 korun za nemajetkovou újmu. Ten ovšem požadoval 500 000 korun.