Dvacetiletý Patrik Černý, bývalý přítel patnáctileté Petry, která byla vloni v březnu surově ubita v Jihlavě, dostal ve středu u Okresního soudu v Jihlavě dvanáct měsíců nepodmíněně za krádež prázdného sudu od piva.

Černý, který před necelým rokem organizoval sbírku na pohřeb Petry, dosud ve vězení nebyl. Trest by si měl odpykat ve věznici s dozorem. Rozsudek zatím není pravomocný, protože si Černý ponechal lhůtu na případné odvolání. Státní zástupce Ivo Novák se práva na odvolání vzdal.

Černý se v soudní síní po vyhlášení rozsudku usmíval. Co mu připadalo směšné? „To vás nemusí zajímat," odvětil jen.

Jenže Patrik Černý může už brzo skončit za mřížemi na čtyři roky. Ke středečním dvanácti měsícům mu soud může ještě přidat tři roky. Krádeže pivního sudu se totiž dopustil v podmínce.

Napadení u klubu

Černý byl už vloni v listopadu odsouzen za brutální napadení a loupež před klubem Ponorka v září 2012. Černý se s Pavlem L. tehdy domluvili, že oloupí o peníze jednoho z návštěvníků, který s nimi byl předtím v jedné z jihlavských hospod. Oběť vylákali pod most, zmlátili a ukradli jí peněženku.

Napadený mladík skončil v nemocnici. Černý byl odsouzen ke třem rokům ve vězení, které mu soud podmíněně odložil na zkušební dobu čtyř let. Navíc soud Černému zakázal dva roky požívat alkohol.

Jenže ještě než stačilo uschnout razítko na pravomocném rozsudku, Patrik Černý s Radkem Vobeckým loni den před Silvestrem vlezli do jihlavské hospody U Suchánků a ve sklepě ukradli dva prázdné sudy od piva.

Obaly chtěli prodat a peníze utratit. Jenže policejní hlídka je i s kradenými sudy dopadla o pár ulic dál. Oba se k činu přiznali. Černý byl navíc v době krádeže pod vlivem alkoholu a porušil tak další podmínku podmíněného odsouzení. „Svého činu lituji a jsem ochoten uhradit způsobenou škodu," řekl ve středu Černý ve své stručné závěrečné řeči.

Dvanáctiměsíční nepodmíněný trest si ve středu odnesl i Radek Vobecký. S ním se Černý před časem seznámil v azylovém domě. Kromě krádeže sudů se přiznal i k vloupání do dvou chat. Vobecký na rozdíl od Černého k soudu nedorazil.