Ve středu o tom rozhodl Okresní soud v Jihlavě, když navíc zamítl žádost obviněného o propuštění z vazby.

Neveřejné soudní jednání trvalo dlouhé čtyři hodiny. Během této doby se šestatřicetiletý Šimek snažil soud přesvědčit, aby jeho žádosti vyhověl. Soudu mimo jiné nabídl peněžitou záruku a navrhl, aby soud v jeho případě vazbu nahradil dohledem probačního úředníka. Soud však oba návrhy zamítl a Šimka i nadále ponechal ve vazbě.

„Podle soudu hrozí, že by obviněný mohl pokračovat v trestné činnosti," konstatoval jihlavský okresní státní zástupce Kamil Špelda.

Šimek veškerá obvinění od začátku popírá. Když ho včera vězeňská stráž přiváděla do soudní síně, promluvil k novinářům s tvrzením, že nic neudělal.

Šimek je obviněn z toho, že měl vyhrožovat dvěma soudkyním z Havlíčkova Brodu a Jihlavy. Oběma došly výhrůžné dopisy. Jihlavská soudkyně dokonce dostala jako varování podříznutého kohouta.

Mafiánské vyděračské praktiky pocítil na vlastní kůži i státní zástupce z jihlavské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně. Loni v srpnu ještě kromě dopisu našel pod autem granát. Podle informací Deníku byl granát pravý, ovšem zbavený součástek, takže nebyl funkční.

Motivem činu měla být Šimkova nespokojenost s prací soudkyň, které řešily jeho případy. Státní zástupce pak dohlížel na prověřování vyhrožování a vydírání soudkyň, z něhož byl Šimek podezřelý. K těmto činům mělo dojít v loňském roce.

Kriminalisté se zpočátku dokonce domnívali, že Šimek plánoval vraždu soudkyně, protože měl údajně už v té době shánět granát, který chtěl údajně k výhrůžkám použít. Proto měl kauzu na starost krajský žalobce.

Jenže plánování vraždy se neprokázalo, a případ nakonec spadl do kompetence Okresního státního zastupitelství v Jihlavě.

Z vydírání soudkyň byl Šimek obvině loni v červnu, v září pak z vydírání žalobce. Podle Šimka je ale nelogické, aby vyhrožoval soudkyním, které nakonec spíše rozhodly v jeho prospěch. A krajský státní zástupce neměl s jeho obviněním nic společného, navíc na případu vydírání soudkyň už několik měsíců nepracoval. Motiv tak zůstává i nadále nejasný.

„Soud na jednu stranu uznal argumenty obhajoby, na druhou stranu si myslí, že obviněný mohl čin spáchat, či s ním mohl mít něco společného, proto návrh na propuštění z vazby zamítl," uvedl obhájce Šimka Jiří Matzner z Prahy, který není jeho jediným obhájcem.