Podle lékařské zprávy jí kolovalo v krvi 1,65 promile alkoholu a policisté nyní začali se stíháním čtyřicetiletého muže z Telčska, který jí nalil. „Policisté našli muže, který dívce umožnil alkohol požít, hrozí mu odnětí svobody až na jeden rok," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Od začátku letošních prázdnin jsme na Vysočině prověřovali celkem jedenáct případů, kdy někdo podal alkohol člověku mladšímu osmnácti let. Ve dvou případech šlo o trestný čin," doplnila mluvčí.

Podle šéfa územního odboru policie v Jihlavě Petra Petra se nezletilý člověk, který pije alkohol, z právního hlediska nedopouští protiprávního jednání. „Postižitelný je však ten, kdo konzumaci alkoholu umožní," vysvětlil Petr.

„Můžeme uložit pokutu do tří tisíc korun. Jestliže se tohoto přestupku člověk dopustí opakovaně, a nejde tudíž o ojedinělé porušení povinnosti, lze uložit pokutu do pěti tisíc a zákaz činnosti do jednoho roku. Pokud člověk ve větší míře nebo opakovaně prodá, podá nebo poskytne dítěti alkohol, dopouští se přečinu a hrozí mu až rok ve vězení," dodal Petr.