Soudní anabáze invalidního důchodce Františka Fialy z Jihlavy ve středu pokračovala dalším svérázným vystoupením před krajským odvolacím soudem.

Pětašedesátiletý muž, obžalovaný za přečin nebezpečného pronásledování, v soudní síni vytáhl z plechové krabičky prádelní šňůru a ukazoval ji soudci. Už při hlavním líčení u okresního soudu vyhrožoval, že než by šel do vězení, tak se radši oběsí. Jeho obhájce Jan Herout se snaží soudy přesvědčit, že jeho klient není duševně zcela zdráv a před soudem nemá co dělat.

Fiala u soudů působí značně zmateně. Při posledním hlavním líčení, kdy byl za nebezpečné pronásledování odsouzen k podmínce, vytáhl v soudní síni ručník, mýdlo a  toaletní papír a bez jakéhokoli upozornění odešel na záchod. Tam pobyl několik minut a při návratu do síně si pochvaloval, že mu konečně povolila zácpa.

Poslal desítky výhružných dopisů

Ve středu Fiala se svým odvoláním proti odsuzujícímu rozsudku uspěl, a jeho duševní stav bude muset znovu posoudit znalec. „Tento případ nepatří před soud. Je to pouze mrhání veřejnými prostředky na další a  další znalce a soudní stání. Podle mě je to maximálně přestupek," míní obhájce Jan Herout.

František Fiala byl v říjnu odsouzen k devíti měsícům vězení s podmínečným odkladem na osmnáct měsíců za neustálé posílání desítek výhrůžných dopisů o třináct let mladšímu Michalu Radošovi z Plzně.

Fiala podle soudu od loňského prosince do letošního května poslal z Jihlavy a Brna Michalu Radošovi nejméně šestačtyřicet dopisů. V nich mu opakovaně vyhrožoval újmou na zdraví a že s ním „zatočí" a „zamete". Fiala Radošovi vyčítá, že ho vyhodil z bytu a nechal jeho věci odvézt na skládku. Podle poškozeného však z bytu pouze odvezl tuny odpadu.

Fiala už byl za posílání výhružných dopisů Michalu Radošovi jednou pravomocně odsouzen. Soudce jej tehdy upozorňoval, že pokud bude v psaní dopisů pokračovat, tak skončí před soudem znovu. Ovšem Fiala na upozornění soudce nedbal a dopisy dál posílal.

Podle znalce, který zkoumal Fialu v prvním případě, netrpí žádnou duševní poruchou.

Obhájce ale je jiného názoru a v odvolání uvedl, že soudce okresního soudu nezadal přezkoumání aktuálního duševního stavu jeho klienta.

Tento argument byl jedním z důvodů, proč ve středu jihlavská pobočka brněnského krajského soudu případ vrátila k novému projednání.

„Nebyl řádně zjištěn duševní stav obžalovaného v době, kdy měl trestný čin spáchat. Proto bude nutné nechat vypracovat nový znalecký posudek. Soud prvního stupně také bude muset vyslechnout poškozeného a zjistit, jaké dopady na něj, případně na další rodinné příslušníky, měly výhružné dopisy obžalovaného," zdůvodnil zrušení rozsudku soudce Miroslav Novák.

Proti odsuzujícímu rozsudku se odvolal i poškozený Michal Radoš, protože nesouhlasil s tím, že mu okresní soud nepřiznal odškodné šedesát tisíc korun. „To je jeden z důvodů, proč jsme případ vrátili k novému projednání. Soudce vůbec nezdůvodnil, proč odškodné nepřiznává," podotkl soudce Miroslav Novák.

Jenže František Fiala má další problém. Policie se ho chystá obvinit kvůli jiným dopisům, které měl posílat letos v říjnu.

Pokud kvůli tomu Fiala skončí před soudem znovu, hrozí mu mnohem tvrdší trest a pravděpodobně i vězení.

Fiala chodí k soudu o francouzských holích, kvůli značným problémům s pohybem. Po skončení středečního jednání v druhém patře soudu nepoužil Fiala výtah a schody sešel takřka bez pomoci holí.