Sedmdesátiletá Marie Panská z Tmaně na Berounsku se v pondělí před Krajským soudem v Hradci Králové přiznala k brutální vraždě své známé v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Panská je obžalovaná i z dalšího pokusu o vraždu důchodkyně v domě s pečovatelskou službou v Tmani. V tomto případě se údajně jen bránila.

Oba činy se odehrály loni v srpnu a říjnu. Podle žalobkyně Lenky Faltusové Panská obě ženy napadla surovým způsobem a po předchozím uvážení s úmyslem je zabít.

„Strašně moc toho lituji, moc lituji mé rodiny i jejich, za to, co jsem udělala," řekla pohnutým hlasem Panská. Při čtení obžaloby seděla bez hnutí, poslouchala s kamennou tváří bez emocí a se vzpřímenou hlavou.

S první obětí se Marie Panská znala asi patnáct let. Pracovaly spolu jako zdravotní sestry v nemocnici Háje u Ledče nad Sázavou. Začátkem srpna se Panská rozhodla, že navštíví svou sestru v ledečském domě s pečovatelskou službou, kde bydlela i její sedmasedmdesátiletá známá.

„Bývalou kolegyni jsem chtěla navštívit, abych jí vrátila knihu Sám sobě doktorem," vzpomíná na důvod návštěvy. Panská přespala u své sestry a druhý den ráno 3. srpna šla na plánovanou návštěvu. Narazila na pootevřené dveře, tak vešla dovnitř.

„Byla doma a nabídla mi kávu. Začala se vychloubat, jakou má úžasnou rodinu, co všechno už jim koupila a jak jsou „in". Já už jsem to nemohla poslouchat. Často se takhle chlubila, ale tehdy to bylo nějak víc. Byla, jako když se zasekne gramofonová deska, stále opakovala to samé. Lezlo mi to na nervy. Říkala jsem jí, ať je ticho, ale ona si stále mlela svou. Pak jsem si všimla skleněné vázy na poličce. Popadla jsem ji a uhodila ji s ní do hlavy. Svezla se na zem a bylo ticho," popsala vražedný útok Marie Panská.

Vázu si dala do tašky a odnesla ji s sebou. Ještě se zastavila u sestry a pak odjela přes Prahu domů do Tmaně. Vražedné zbraně se zbavila v jednom pražských parků, kde vázu hodila do odpadkového koše. Policie ji nikdy nenašla.

Omyl a zpoždění

Mrtvou ženu objevili příbuzní, kteří se jí nemohli dovolat. Tou dobou už byla mrtvá asi deset hodin. Na místo přijeli policisté i lékař rychlé záchranné služby. Ten konstatoval, že jde pravděpodobně o nešťastnou náhodu a žena zemřela na následky pádu a zranění hlavy. Jenže policisté se odmítli s tímto závěrem smířit a nařídili soudní pitvu. Výsledek? Jasná vražda.

„Posudek lékaře nás zdržel. Pokud by tělo tehdy ohledal důkladněji, musel by ihned poznat, že byla žena někým zavražděna. Takhle jsme nebyli od začátku na místě činu a vyšetřování případu to zkomplikovalo," konstatoval Pavel Kubiš z krajské kriminálky v Jihlavě. Jeho oddělení případ převzalo s několikadenním zpožděním.

Na stopu je nakonec přivedla sama pachatelka, když se v Tmani na Berounsku pokusila 24. října zabít další ženu. Obě ženy se prakticky neznaly. Marie Panská se rozhodla, že jí přinese koláč, aby jí poděkovala za ovoce, které od ní předtím dostala.

„Někdo zvonil u dveří, šla jsem otevřít a ona stála za dveřmi. Řekla, že se jde podívat na garsonku. Byla jsem rukou opřená o futra. Ona ji podlezla a byla v bytě. Chovala se divně, tak jsem jí řekla, aby šla pryč. Najednou ztichla a zezadu mi podrazila nohy. Spadla jsem na zem, ona vytáhla železnou tyč z tašky a začala mě s ní mlátit," popisovala u soudu obžalovaná.

„Bránila jsem se a tyč jí chytla. Když jsme se o ni tahaly, tak mi začala strkat celou ruku do pusy. Volala jsem o pomoc a naštěstí to slyšeli sousedé," popsala v pondělí u soudu brutální útok Marie Panské napadená žena z Tmaně.

Panská už utéct nestačila a později se přiznala k vraždě v Ledči nad Sázavou. U soudu v pondělí řekla, že se jen bránila, protože ji důchodkyně v Tmani údajně napadla jako první.

„Uhodila mě tyčí do hlavy, když jsem se obouvala," uvedla. Proč se to stalo nedokázala vysvětlit.

Panská se údajně pokusila o sebevraždu. Jaký byl přesně motiv obou činů, není jasné. Žena v Ledči mohla mít větší obnos peněz, ale žádné peníze se údajně ani v jednom případě neztratily. Marie Panská má finanční problémy, s nimiž jí pomáhá rodina.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová, která navrhovala doživotí například i pro heparinového vraha Petra Zelenku či Antonína Nováka, vraha devítiletého Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu, označila útok Panské v Ledči i v Tmani za obzvlášť brutální.

„Jde o napadení dvou starších žen ve dvou pečovatelských domech. Podobné jednání mezi seniorkami je naprosto výjimečné," upozornila Lenka Faltusová.