„Za zločin pozměňování a padělání peněz byl obviněný potrestán třemi lety s podmíněným odkladem na zkušební dobu čtyř roků. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce i obžalovaný si na případné odvolání ponechali lhůtu,“ konstatovala mluvčí žďárského soudu Klára Sklenářová.

Vavřík udával do oběhu falešná eura. Na různých místech, především v Brně a ve Velkém Meziříčí za padělky nakupoval drobnosti na čerpacích stanicích.

První odhalenou bankovkou v hodnotě 50 Euro přinesl 19. října 2017 na čerpací stanici u dálnice D1 ve Velkém Meziříčí. Tehdy si koupil energetický nápoj.

Přes sto padesát granátů a desítky roznětek zřejmě z druhé světové války našli pyrotechnici v lese u Vlachovic u Nového Města na Moravě.
Přes sto padesát granátů z války: u Vlachovic část odpálili na místě, podívejte

O pět dní později vytáhl padělanou padesátieurovku na čerpací stanici v Brně v ulici Bauerova. Platil za natankování pohonných hmot.

Na téže benzínce platil padesáti eury za vodu, pečivo a cigarety o čtyři dny později. S dvacetieurovkou přišel na čerpací stanici v Brně v Bauerově ulici i na začátku listopadu téhož roku. Tentokrát s padělkem zaplatil za natankování pohonných hmot.

Ilustrační snímek.
Žďár chce komunální odpad likvidovat cestou energetického využití

Kde k falešným penězům mladík přišel, není jasné. U soudu řekl, že to mohlo být od příbuzných, nebo ve směnárně. Každopádně ale podle jeho tvrzení netušil, že jsou bankovky padělané.

Za šíření falešných peněz hrozil Vavříkovi trest od tří do osmi let. Kromě podmínky musí zaplatit poškozené firmě 4 361 korun jako náhradu škody.