Detektivové specializující se na nejzávažnější hospodářskou kriminalitu 
v kraji obvinili desetičlenný gang ze zvlášť závažného zločinu úvěrového podvodu.

Jako organizovaná skupina si osm mužů a dvě ženy vzali od čtyř bank mnohamilionové úvěry, a nespláceli je. Podle policie se jim od bank podařilo podvodem získat hotovost 56,5 milionu korun. Kromě toho obvinění plánovali získání úvěrů za dalších 21,5 milionu korun. Pokud by se jim to podařilo, vznikla by bankám celková škoda 78 milionů korun.

Čtyři z deseti obviněných jsou z Vysočiny, ostatní z různých míst republiky. Většině obviněných hrozí v případě odsouzení až deset let vězení. Všichni jsou stíháni na svobodě. Vyšetřování je na začátku 
a první výslechy obviněných by měly začít tento týden. Podle obvinění mají nejvíce skutků na svědomí sedmačtyřicetiletý Vladimír Přidal z Jihlavy, dvaačtyřicetiletý inženýr Josef Jordán z Brtnice a čtyřiačtyřicetiletý Pavel Tůma z Náměště nad Oslavou.

V obvinění figuruje firma LKW Servis s.r.o. se sídlem 
v Praze. Na tuto firmu si obvinění po vzájemné domluvě 
s Přidalem a dalšími obviněnými měli brát různě vysoké úvěry. Šlo především o takzvané bílé koně. Firma obchodovala s pneumatikami. Když se dostala do finančních problémů, začali si jednatelé brát milionové úvěry, aby mohli dál podnikat. Jenže aby úvěry dostali, předkládali bankám fiktivní faktury za prodané zboží, čímž navodili dojem, že se firma ocitla v druhotné platební neschopnosti kvůli nesolventním firmám.

„Do médií se k tomu nebudu vyjadřovat," řekl v pondělí Deníku Vladimír Přidal z Jihlavy.

Přidal byl před lety také předsedou Občanského sdružení Dukla Jihlava mládež. Obhájce Josefa Jordána se také k obvinění svého klienta odmítl konkrétněji vyjádřit.

„Vyšetřování je na začátku a policie nyní bude muset nashromáždit důkazy nejen v neprospěch mého klienta, ale 
i v jeho prospěch," řekl obecně obhájce Josef Doucha.

Vladimír Přidal byl zatčen už loni v srpnu. Tehdy byl Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu obviněn ještě s Lubošem Veleckým z Trutnovska z vydírání tří podnikatelů. Jedním z nich měl být Petr Zemlera z Trutnovska.

Půl roku údajně Zemleru drželi násilím v rekreačním areálu v okrese Trutnov. Přidal s Veleckým donutili Zemleru, aby se stal jednatelem a jediným společníkem firmy LKW Servis, a pak ho přiměli, aby si vzal úvěr ve výši deseti milionů korun. U soudu v Hradci Králové ale někteří svědkové řekli, že se po areálu volně pohyboval a  mohl kdykoli odjet. Soud nakonec Přidalovi ani Veleckému vydírání nedokázal a  minulý měsíc byli obžaloby zproštěni.

Přidal dostal podmínku za nedovolené ozbrojování. Státní zástupkyně Lenka Faltusová se proti zprošťujícímu verdiktu za vydírání odvolala. Případ tak bude muset ještě projednat Vrchní soud v Pra-ze. Zajímavé ale je, že Petr Zemlera figuruje jako jeden z deseti obviněných v případu, který vyšetřují jihlavští kriminalisté. Obviněn je ze čtyř skutků.

Dozorující státní zástupce už v loňském roce vydal souhlas k obstavení majetku Vladimíra Přidala. Totéž se stalo letos v dubnu u Josefa Jordána. Státní zástupce se tak rozhodl, aby v případě odsuzujícího rozsudku mohla být poškozeným bankám uhrazena škoda.