Ladislav Barák drogu vyráběl v domě v Kosárkově ulici. Když policisté do domu vtrhli, snažil se zbavit chemikálií na výrobu pervitinu tím, že je začal vyhazovat z okna. „Znehodnotit stopy se pokusil také opláchnutím předmětů v kuchyňském dřezu," popsal jihlavský kriminalista Radim Novák.

Barákovi to nebylo nic platné. Kriminalisté v domě udělali prohlídku. Našli kompletní varnu, včetně chemikálií, a peníze v hotovosti.

Několikrát soudně trestaný Ladislav Barák byl zatčen a obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s drogami. Za to mu v případě odsouzení hrozí až pět let vězení.

Při razii kriminalisté zadrželi ještě jednu ženu, ale ta byla později propuštěna.

Barák skončil ve vězení, protože na něj byl vydán příkaz k dodání do výkonu trestu kvůli odsouzení za opakované porušení zákazu řízení. Za to nedávno dostal u Okresního soudu v Jihlavě jeden rok do věznice s ostrahou.

Nebezpečný boss

Podobných policejních zásahů už má speciální Toxi tým za sebou několik desítek. Přesto je přistižení a zatčení Ladislava Baráka něčím speciálním. Barák patří nejen na Jihlavsku, ale v celém kraji k nejnebezpečnějším a nejrafinovanějším drogovým bossům.

Drogovému byznysu se věnuje už přes dvacet let a patří ke stálicím v drogovém podsvětí, kde si dokázal vybudovat respekt.

Ne tak u policie. Kriminalisté Baráka prakticky nespustí z očí.

Už před třemi lety skončil ve vazbě po obří razii v jeho domě. I tehdy našli policisté drogy, zbraně a zabavili stovky věcí, o nichž předpokládali, že jsou kradené. Také to vypadalo na jasný případ a nikdo z kriminalistů nepochyboval, že Barák skončí na několik let za mřížemi.

Ovšem nestalo se tak. Nejen že byl obvinění z držení drog zproštěn, ale policie mu musela vrátit i všechny zabavené věci, protože se jim nepodařilo dohledat jejich majitele. Většinou šlo o elektroniku a zahradní techniku.

Soud nakonec poslal Baráka do vězení na osmnáct měsíců za nedovolené ozbrojování. „Nemohla jsem dospět k jinému závěru, protože svědci, kteří nejprve vypovídali v jeho neprospěch, u soudu otočili a původní výpovědi změni-li v jeho prospěch," zmínila základní problém celého procesu, který se týkal drog, soudkyně Dagmar Koutníková Trnková.

Svědci, kteří křivě svědčili, byli potrestáni. U soudu se Baráka zastala i jeho žena Petra, která řekla, že část nalezených drogy patří jí.

Petra Baráková byla obviněna a odsouzena k podmínce. Letos v dubnu byla znovu pravomocně odsouzena na jeden rok za přechovávání drog. Trest jí soud podmíněně odložil na zkušební dobu dvou let.

Barák se u soudu dušoval, že se bude léčit, protože trpí žloutenkou a musí se starat o nemocné rodiče. Tehdy vypadal v dobré fyzické kondici. Zřejmě i díky tomu, že strávil několik měsíců ve vazbě a neměl přístup k drogám.

Když ale Barák přišel letos 2. dubna k jihlavskému soudu, kde společně s třemi dalšími obžalovanými (Romanem Himmelem, Jiřím Krebsem a Martou Palatinusovou) čelí další obžalobě z výroby a distribuce pervitinu, bylo v jeho tváři patrné, že nad ním drogy i nadále vítězí.

Hlavní líčení tehdy ani nezačalo, protože jeden z obžalovaných trval na zákonné lhůtě, kterou má na přípravu před hlavním líčením.