Čtyřiatřicetiletý Polák Przemyslaw L. Zacharczuk, který měl na starost takzvanou východní větev. Ta pokrývala trh na Vysočině a jižní Moravě. Západní větev se věnovala Plzeňskému, Ústeckému, Karlovarskému a Královehradeckému kraji. Dva bossové západní větve jsou stále na útěku.

V rozsáhlé kauze bylo obviněno celkem pětadvacet lidí. Tři z nich byli obžaloby zproštěni, ostatní dostali různě dlouhé podmínky.

„Rozsudek není pravomocný. Zatím se odvolalo šest obžalovaných včetně hlavního obžalovaného. Kauzou se tak ještě bude muset zabývat Vrchní soudu v Praze,“ konstatoval mluvčí soudu Jan Kulhánek.

Odběry na testy na koronavirus
Počet případů covid-19 stoupl v Královéhradeckém kraji o dalších 36

Mezi obžalovanými bylo i několik lidí z Vysočiny. Šlo především o distributory a koncové prodejce.Jde například o řidiče a skladníka z Leštiny u Světlé nad Sázavou Milana Kožnara.Sklad měl v prostorách bývalých jatek přímo v centru obce. Kožnar dostal trest tři roky s podmínkou na čtyři roky.

Mezi zavedené obchodnice patřila například i sedmasedmdesátiletá Miroslava Hájková z Třebíče. Nelegální tabák měla prodávat několik let, mimo jiné ve svém bydlišti, ale i ve stánku s občerstvením na autobusovém nádraží v Třebíči.

Podle obvinění měla jen ona prodat několik set kilogramů nelegálního tabáku.

CHRISTIEN KHALAF poprvé spatřil světlo světa 2. září v 10.55 hodin. Měřil 46 cm a vážil 3160 g. Svým příchodem na svět potěšil své rodiče Martinu Peškovou a Christiana Khalafa z Hradce Králové.
OBRAZEM: Právě jsme se narodili

„Ujišťovali mě, že je vše legální. Je pravda, že měnili firmy, ale vůbec mě nenapadalo, že jde o něco nelegálního,“ uvedla tehdy Hájková, která je nejstarší osobou ze všech pětadvaceti obviněných. I ona ale byla nakonec uznána vinnou a odsouzena ke dvěma letům s podmínkou na dva roky.

Dalšími obviněnými z Vysočiny jsou Růžena a Ladislav Svobodovi z Kámene na Havlíčkobrodsku. Žena dostala trest na tři roky s podmínkou na pět let a propadnutí sto tisíc korun. Svoboda dostal tři roky na čtyři. Podmínky dostali i Jarmila Šťávová z Jihlavy, Tadeáš Král a Jaromír Novotný z Třebíče. Ostatní obžalovaní spadající pod západní větev pocházejí většinou z Mostu a okolí.

„Obžalovaní měli jasně rozdělené úkoly. Dovezené tabákové listy poté zpracovali a distribuovali spotřebitelům prostřednictvím sítě prodejen označených jako Svět tabáku nebo při pouličním prodeji,“ konstatoval státní zástupce Petr Babka.

V Hradci hoří panelák. Hasiči zasahují v nejvyšším patře.
FOTO, VIDEO: V Baarově ulici hořel byt. Hasiči zasahovali v nejvyšším patře domu