„Bylo to neštěstí. Doslova jsme se báli o život. Dokonce jsem volala matce, že nevím, jestli to přežijeme," řekla včera u Okresního soudu v Jihlavě členka rodiny. Podle ní za všechno může právě devětačtyřicetiletý Zdeněk Šustr, který riskoval 
s jachtou se vydal na moře do nebezpečné bouře.

„Široko daleko nebyl jediný stěžeň. Na moři jsme byli jen my. Loď se nakláněla tak, že jsme okénky nabírali vodu. Všichni jsme se třásli strachy v podpalubí a v záchranných vestách," popsala plavbu žena. Když se moře uklidnilo a dorazili k pobřeží, všichni z lodi utekli.

Nechtěnému dobrodružství na jachtě ale předcházel údajný incident na hotelovém pokoji v Chorvatsku ještě před začátkem plavby.

Kromě rodiny z Vysočiny vyrazila na plavbu i dvacetiletá dívka. Ta se přihlásila na inzerát, který podal Šustr s tím, že shání na jachtu hostesku. Za to, že se bude starat o posádku a bude jim k ruce například v kuchyni, slíbil Šustr dívce pět tisíc korun.

Na setkání před odjezdem se dívka ujistila, že nepůjde o žádnou sexuální turistiku. Šustr měl dívce oznámit, ať si sebou vezme jen pár korun, protože všechno ostatní včetně ubytování bude mít zaplaceno.

Jenže po příjezdu do Chorvatska dívku překvapilo, že nemá svůj hotelový pokoj, ale má spát se Šustrem. „Řekl mi, že je zbytečné, aby dával dalších pětadvacet euro za další pokoj," uvedla včera u soudu dívka. Podle ní byl večer bez problémů, dokud si nešli lehnout.

„Když mne začal hladit po zádech, odtáhla jsem mu ruku a řekla, že nebudu podvádět přítele. Vypadalo to, že to pochopil, ale pak mi sáhl pod tričko a pod kalhotky a otočil mě na sebe, takže jsme měli tváře proti sobě. Vyskočila jsem z postele a dala mu jasně najevo, že s tím nesouhlasím," popsala onu noc dívka.

Dívku musel soud vyslechnout odděleně, protože se Šustrem se nechtěla potkat tváří v tvář. Dívka poté popsala, že měla ze Šustra strach. „Až se mi z toho sevřel žaludek. Bála jsem se, že ho naštvu, proto jsem se snažila ho příliš neprovokovat. Aby to nedopadlo ještě hůř," uvedla.

Podle dívky se pak Šustr urazil a šel kouřit na balkon. Poté jí měl říct, že když nepřistoupí na jeho podmínky, tak pojede domů.

Dívka si uvědomila, proč tam vlastně je, a rozhodla se pro okamžitý návrat. Jenže byla stovky kilometrů od domova a bez prostředků. Se vším se svěřila i matce, ale odvoz domů se jim nepodařilo sehnat.

Dívky se nakonec ujala rodina z jachty a i přes vzájemné problémy vyrazili na moře. „Plavba byla příšerná. Celou dobu na mne řval. Rozhodl se, že mě na lodi nechce, a chtěl mě vysadit na ostrově Hvar. Rodina se ale za mě postavila," vypověděla dívka.

NOC S NOŽEM V RUCE

Ze svědectví rodiny plyne, že se Šustr choval příšerně až nelidsky. „Bylo jasné, že po ní jde. Rozhodla jsem se, že budu dívku chránit jako svou dceru. Mé obavy ještě vzrostly, když řekl tu nejhorší věc, kterou jsem kdy slyšela," řekla soudu žena.

Podle ní měl Šustr říct, že až bude noc a budou spát, tak si dívku vytáhne a nic z ní nezbude. „Dceři i té dívce jsem nařídila, ať si na noc vezmou do ruky pepřové spreje. Já sama jsme celou noc ležela s nožem v ruce a nezamhouřila oka. Sledovala jsem každý pohyb," nastínila tehdejší situaci žena.

Zdeněk Šustr všechna obvinění odmítl. Připustil, že s dívkou ležel na pokoji, ale vše bylo jinak, než uvádí. „Předtím dost popíjela. Když se sprchovala, tak vyšla ze sprchy v kalhotkách a něco si brala z kufru.

Připadalo mi, že mě provokuje, ale přikládal jsem to tomu alkoholu. Pak si ke mně sama přilehla. Chytil jsem ji kolem pasu, ona mi řekla, ať si nemyslím, že něco bude. Pod kalhotky jsem ji nesahal, je možné, že jsem se dotkl jejího břicha či prsu, ale to je vše," řekl před soudem Šustr, který je obžalován ze sexuálního nátlaku a vydírání.

Po příjezdu do Česka měl Šustr podle obžaloby vyhrožovat členům rodiny, kteří byli na jachtě, jestli budou proti němu svědčit, tak zveřejní citlivé informace z jejich soukromí.

Podle Šustra může za nepovedenou dovolenou na jachtě dívka, která podle něj neplnila své povinnosti a nerespektovala jeho příkazy jako kapitána lodi. Například si údajně odmítla obléci záchranou vestu během bouřky a chovala se arogantně až povýšeně.

Dívka u soudu řekla, že žádné peníze od Šustra nakonec nedostala, a ještě si musela zaplatit část nákladů na ubytování. Podle Šustra to bylo poprvé, kdy si vzal sebou na jachtu hostesku, kterou vyhledal přes inzerát. Dříve ho doprovázely jeho přítelkyně.

Zdeněk Šustr nestojí před soudem poprvé. V minulosti byl odsouzen k podmínce a peněžitému trestu dvacet tisíc korun za neoprávněné podnikání a zpronevěru deseti tisíc korun z doby, kdy působil v občanském sdružení Námořní yacht klub Jihlava.

V roce 2014 byl Krajským soudem v Brně pravomocně odsouzen k podmínce za to, že v roce 2011 ve třech případech vybral peníze na pronájem jachet v Chorvatsku, ale slíbené služby nezajistil. Nezaplatil ani za autobusovou dopravu. Celkem způsobil škodu 501 tisíc korun. Za to dostal trest na třicet měsíců s podmínkou na čtyři roky. Šustr navíc nesmí čtyři roky podnikat v cestovním ruchu a poškozeným klientům musí zaplatit způsobenou škodu.

Soudkyně Tereza Jedličková včerejší vypjaté hlavní líčení musela odročit kvůli výslechu dalších svědků. Kdy padne rozsudek, zatím není jasné. Obžalovanému hrozí trest od dvou do osmi let vězení.