V pátek dopoledne, po roce dlouhého pověřování, policisté poslali datovou schránkou odpověď. Ta zní, že náměstek primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL) a Jiří Benáček ředitel JIVAKu jsou trestně stíhání kvůli možnému pokusu o podvod. Oba trestně stíhaní však tvrdí, že se ničeho špatného nedopustili a že fakturované práce byly provedeny dle smlouvy.

„Jsou situace, které si člověk nedokáže představit, že by se ho mohli dotknout,“ okomentoval zahájení trestného stíhání své osoby náměstek primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL). Dle jeho slov veškeré kroky společnosti JIVAK činilo představenstvo se souhlasem dozorčí rady a schválením rady města. „Považuji za absurdní, že je trestným činem vystavení faktury za práci, která je podložena smlouvou a byla řádně vykonána,“ dodal Kalina.

Ilustrační foto
Policistovi dal pěstí a chtěl utéct. Teď je recidivista ve vazbě

Stejný názor má i ředitel Benáček. „Smlouvy byly schváleny radou města Jihlavy a práce byly prokazatelně vykonány, proto jsme je vyfakturovali. Na fakturaci jsme si nechali udělat právní rozbor, který jednoznačně potvrdil, že na to máme nárok. Navíc společnost každým rokem prochází průzkumem hospodaření. Nezávislý auditor potvrdil, že údajně sporné faktury patří do účetnictví v daném roce. V loňském roce jsme prošli ekonomickým auditem renomované společnosti, která rovněž potvrdila, že společnost hospodaří dobře a nenašla pochybení. Nevím tedy, z jakého důvodu bylo zahojeno trestní stíhání,“ vyjádřil se Benáček.

Za vším stojí devět neproplacených faktur v hodnotě jeden a půl miliónu korun. „Před rokem město obdrželo od společnosti JIVAK faktury, které dle mého názoru nebyly dostatečné. Rozhodli jsme je tedy neproplatit a předali jsme je na nezávislé přezkoumání policii. Je to nepříjemná situace, protože se jedná o městskou společnost, ve které sedí jihlavští náměstci,“ řekl k případu vedoucí správního odboru jihlavského magistrátu Jan Vystrčil. Úředníci čekají na další vyjádření policie.

Pavel Literák.
V Kraji Vysočina dominuje automobilový průmysl