Stalo se to po předchozí rozepři se spoluobviněným Danielem Čechem kolem páté hodiny ráno na diskotéce Xanadu v areálu Vysočina v Březinově ulici v Jihlavě. Oba byli v té době pod vlivem alkoholu. Rvačku měl vyprovokovat Študy, když Čecha udeřil hlavičkou do obličeje. Následně se strhla rvačka, kterou ukončil až vyhazovač. Jenže venku se do sebe oba mladíci pustili znova. Čechovi se pak podle obžaloby podařilo Študyho srazit k zemi a opakovaně ho měl mlátit pěstí do hlavy tak dlouho, až Študy upadl do bezvědomí. S lehčími zraněními nakonec skončil v nemocnici. Žádnou vážnou újmu na zdraví ale neutrpěl. Ježe podle státního zástupce Ivo Nováka mohl.

„V takovýchto případech stačí málo, aby došlo k vážným poranění hlavy, a to na obou stranách,“ upozornil Ivo Novák.

Řidiče zachytili policisté na 105. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno.
Pirát silnic měl opět naspěch, po dálnici D1 směrem na Brno uháněl dvoustovkou

Dvacetiletý Martin Študy byl za rvačku pravomocně odsouzen takzvaným trestním příkazem. Za pokus o ublížení na zdraví a výtržnictví dostal peněžitý trest šestatřicet tisíc korun.

Daniel Čech trestní příkaz nevzal, protože se cítí nevinen. Študy ho napadl jako první a on se jen bránil. Snaží se o tom přesvědčit i soud, který kvůli němu zasedl ve středu 20. ledna. Jednání ale muselo být nakonec odročeno až na duben. Kdy padne rozsudek, není jasné. Ani Čech ale není zcela bezúhonný. I on byl před časem obviněn z výtržnictví. Trestní stíhání proti němu bylo nakonec podmíněně zastaveno.

Pomohl chytit pedofila

Předchozí podmínku dostal Martin Študy za napadení jiné osoby na veřejnosti. Soud ho tehdy potrestal dvacet měsíci s podmínkou na třicet měsíců. Študy pracuje jako plavčík v jihlavském Vodním ráji. Přestože má sám problémy se zákonem, výraznou měrou se zasloužil o to, že se policii podařilo dopadnout nebezpečného pedofila, který loni v červnu na koupališti obtěžoval děti. Když děti za plavčíkem přišly, rozhodl se je neodbýt, ale podezřelého, který měl být ještě v areálu, najít. To se mu povedlo ve sprchách. Od začátku se Študymu zdála reakce muže podivná.

Koupání ve Vodním ráji, ilustrační foto
Aquaparkový pedofil řádící na Vysočině: děti na něj poslaly plavčíka

„Tvrdil sice, že nic neudělal, ale na policii počkat nechtěl. Než jsme stačili cokoli udělat, podařilo se mu z koupaliště nepozorovaně odejít,“ řekl tehdy Deníku Vysočina Študy.

Kriminalistům se nakonec podařilo muže dopadnout, protože útratu na koupališti doplácel platební kartou. Další pátrání ukázalo, že padesátiletý muž z Opavy má na svědomí daleko víc hříchů, včetně podezření ze znásilnění dítěte na severu Moravy. Celý případ si už na konci loňského roku převzali kriminalisté v Ostravě.