Krádeží se dopouštěli dva devětatřicetiletí muži, jeden z Jihlavska a druhý z Havlíčkobrodska. „Zaměřili se zejména na krádeže v neobývaných objektech, odkud si odnášeli především nářadí, kabely a pohonné hmoty,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová. Jihlavští kriminalisté dopadli muže minulý týden po krádeži v areálu lomu u Boršova na Jihlavsku.

Pachatelé se do areálu dostali během víkendu od sedmého do osmého července dvakrát. Odcizili nářadí, naftu ze zaparkovaných vozidel a pracovních strojů a autobaterie. Za volantem vozu, kterým vše odváželi, pak seděl muž, jenž má soudem uložený zákaz řízení do konce roku 2019. Pachatelé byli obviněni ze spáchání trestných činů a jeden z nich je již ve vazbě.

„Oba muži byli obviněni z přečinů krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody spáchané ve spolupachatelství, jeden z nich byl navíc obviněn ještě ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí,“ řekl vedoucí oddělení obecné kriminality Radomír Němec. Oba pachatelé byli již více než desetkrát soudně trestáni a trest si odpykávali i ve věznici.

Ilustrační foto.
Obětí dvou recidivistů se stal náhodný mladík v Telči

Série krádeží začala letos v březnu, pachatelé tehdy působili v okolí Milíčova a v lomu u Boršova. V květnu se pak přesunuli do katastru obcí Svatoslav, Komárovice a Puklice. „Vloupali se do hájenky, domu a areálu firmy. Z budovy hájenky si odnesli téměř všechno, na co přišli, od sady příborů po měděné trubky topení, které demontovali, způsobili zde největší škodu, která v tomto případě přesáhla sedmdesát tisíc korun,“ řekla Kroutilová. V areálu firmy pak odstříhali kabely ze stěn, tam byla škoda přes padesát tisíc.

Takto vypadají nové invalidní vozíky v jihlavské nemocnici.
OBRAZEM: Pohyb po jihlavské nemocnici umožňují další nové vozíky