Kriminalisté z Vysočiny ukončili vyšetřování čtyř vražd, včetně loňského brutálního činu v Koněšíně na Třebíčsku.

Všechny případy se podařilo kriminalistům objasnit a pachatele obvinit. Třikrát se jednalo o dokonané vraždy a pokaždé byl vražednou zbraní nůž. V jednom případě šlo o pokus vraždy, kdy pachatel vzal na svou oběť sekeru. Případy v těchto dnech studují státní zástupci, kteří budou podávat obžaloby k soudům.

Na lavici obžalovaných by tak už brzy mohl usednout například šestadvacetiletý Jaroslav Kafka, který je obviněn z toho, že loni 17. června brutálně ubodal dvaasedmdesátiletého muže a jeho o tři roky mladší družku v jejich domě v Koněšíně na Třebíčsku.

Vyslechli a prověřili asi pět set lidí

Podle informací Deníku měl Kafka vraždit kvůli rodinným neshodám. Starší muž údajně nepřál vztahu mezi jeho vnučkou a Jaroslavem Kafkou. Osudnou noc si Kafka posilněný alkoholem chtěl s mužem problém vyjasnit, ale spor nakonec skončil brutální vraždou.

Podle kriminalisty Pavla Kubiše šlo o nejzávažnější případ loňského roku.

„Během půl roku jsme postupně vyslechli nebo jsme prověřovali a hovořili se zhruba pěti sty lidmi. Odebrali jsme lidem z Koněšína a okolí stovky vzorků DNA. Zásadní roli sehrály stopy zajištěné na místě činu. Jednalo se o několik desítek stop různých druhů. V policejní databázi zůstane z tohoto případu uložen pouze jeden jediný vzorek DNA, a to bude vzorek pachatele," uvedl Pavel Kubiš.

Jaroslav Kafka čeká na soud ve vazbě a hrozí mu až doživotní trest. Kriminalisté zatím nechtějí upřesnit, co přesně se na místě činu stalo a jaké informace je k pachateli dovedly.

Nůž jako vražedná zbraň hrál roli i u dalších dvou dokonaných vražd. V Habreku na Havlíčkobrodsku bodla do zad svého jednadvacetiletého přítele o rok mladší žena. Tragédie se odehrála letos 28. února v domě oběti.

Motivem činu byla zřejmě žárlivost. Když se žena dozvěděla, že má její přítel jinou ženu, probodla mu nožem záda. Těžce zraněný mladík vyběhl na ulici, kde zkolaboval a vykrvácel. Obviněná žena je ve vazbě a hrozí jí trest od dvanácti do osmnácti let.

Až dvacetileté vězení hrozí osmačtyřicetiletému Františku Růžičkovi, který je obviněn z toho, že letos 24. února na diskotéce v Moravských Budějovicích brutálně ubodal sedmatřicetiletého bývalého vyhazovače Martina Vavrečku z Lesonic na Třebíčsku.

„Útok byl veden zákeřným způsobem a odehrál se na toaletách podniku. Napadený muž měl mnoho bodnořezných poranění na různých částech těla a zemřel na místě. Šlo o vraždu po předchozím rozmyslu," uvedl k případu Pavel Kubiš.

Čtvrtým ukončeným případem je pokus vraždy z letošního 22. dubna v Černovicích na Pelhřimovsku. Z činu kriminalisté obvinili dva-asedmdesátiletého muže, který napadl sekyrou sedmadvacetiletou prodavačku v obchodě a způsobil jí zranění hlavy. Útočník byl na místě zadržen a převezen na protialkoholní záchytnou stanici. Později se k činu přiznal. Údajně chtěl takto vyřešit spor, který měl s napadenou ženou.

Bodl ženu, protože byl nepříčetný

Kriminalisté mají jasno také v dalším letošním pokusu o vraždu, který se odehrál poslední květnový den v Hartvíkovicích na Třebíčsku.

Sedmašedesátiletý muž po předchozí hádce bodl svou o dva roky mladší ženu do hrudníku a způsobil jí vážné poranění. Žena přežila jen díky včasné lékařské pomoci. Žena před časem Deníku poskytla rozhovor, v němž se svého muže zastává, a je přesvědčena, že její manžel trpí duševní poruchou a v době činu byl mimo sebe a nevěděl, co dělá. Ženě dal za pravdu rovněž soudní znalec.

„Ze závěrů znalce z oboru psychiatrie vyplývá, že muž nebyl v době spáchání činu příčetný z důvodu duševní poruchy. Z vazební věznice byl propuštěn a byl přemístěn do psychiatrické léčebny. Vyšetřovací spis bude předán státnímu zástupci s návrhem na zastavení trestního stíhání," informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtko-vá.

V letošním roce vyšetřují kriminalisté na Vysočině celkem devět případů zločinů vraždy nebo pokusu vraždy.

Pouze jeden případ zůstává zatím neobjasněný. Jde o dubnový nález mrtvého novorozence na břehu rybníka Drátovec u Havlíčkova Brodu.

Po pachateli tohoto činu i matce, která dítě porodila, kriminalisté stále intenzivně pátrají.