Jádrem sporu je pozemek pod obecní budovou v Krokočíně, ve které sídlí samospráva a prodejna potravin, jejíž provoz obec dotuje. Parcela však patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a jednání o výši nájmu za pozemek nebo o ceně, za kterou by mohl majetkově přejít ze státu na obec, již několik roků drhnou. 

Z krokočínské kasy mířily státnímu úřadu po řadu let dvě koruny za metr čtvereční ročně, tedy dohromady 476 korun. V průběhu let 2013, 2014 a 2015 se však nájemné postupně zvedalo až na současných 1817 korun. Očima Úřadu pro zastupování státu nejde o horentní sumu a dvousethlavou obec takový výdaj finančně nepoloží, přesto budí emoce. Vzniklo kvůli němu už několik žalob a zaměstnává právníky, znalce a soudce. 

Obec totiž s navyšováním nájemného nesouhlasí. Vzdor vyvrcholil čtvrteční námitkou na podjatost soudce. „Nemáme jinou možnost, protože pokud se jedná o částku do deseti tisíc korun, tak se proti rozsudku nemůžeme odvolat. Loni rozhodl soudce ve prospěch státu. A tentokrát, protože jde o totožnou věc, jen za jiný rok, by rozhodl proti nám znovu,“ vysvětlil Jan Strašák.

Soudce Radima Kostíka námitka na podjatost překvapila a poznamenal, že se s ní ještě nesetkal a že se podjatým ve prospěch státního úřadu necítí. „O mé podjatosti nicméně rozhodne nadřízený soud, tedy Krajský soud v Brně. Nyní jsem nucen jednání odročit na neurčito,“ dodal Radim Kostík.

Ještě před tím starostu Krokočína upozornil, že náklady soudního řízení, ve kterém jde o stokoruny, se prodlužováním řízení budou navyšovat, a naznačil, že pokud by obec ve sporu neuspěla, bude placení právě na jejích bedrech.

Právní zástupce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jan Smejkal řekl, že náklady soudního sporu podáním námitky na podjatost soudce přesáhnou předmět žaloby. „Vždyť 876 korun, tedy doplatek nájmu, který se nyní projednává, je marginální částka,“ dodal.

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou
Ondráš, Muzsikás, RukyNaDudy, Aneta Langerová. Festival vsadil na nezvyklá spojení

Starosta Jan Strašák však neustoupil a již opakovaně zpochybnil znalecký posudek, podle kterého k poslednímu navýšení nájemného na pozemek na návsi v Krokočíně došlo. „Byl vypracován na objednávku úřadu pro zastupování státu, znalec v něm vypočítal naprosto nesmyslné nájemné podle toho, jak se úřadu pro zastupování státu hodilo. A soud podle tohoto posudku rozhodl, i když existuje i jiný posudek s několikanásobně nižšími odhady. Naše námitky navíc soudce v potaz nevzal,“ líčil krokočínský starosta.

Zároveň přislíbil, že nechá zpracovat nový posudek na hodnotu pozemku o rozloze 238 metrů čtverečních na návsi v Krokočíně a na výši nájemného za jeho užívání.

JOSEF DUBSKÝ starší. Podle obžaloby byl hlavou organizovaného gangu, který plánoval únosy dívek.
Unesená dívka se měla stát doživotní sexuální otrokyni