Zejda podle soudu loni v dubnu napadl zaměstnance Kraje Vysočina, Milana Palána ze Šimanova. Během potyčky mu zlomil ruku a způsobil další poranění, kvůli nimž nakonec musel Palán do nemocnice na ošetření.

Zejda od soudu nakonec odešel s šestiměsíčním trestem a podmínkou na jeden rok. Kromě toho musí zdravotní pojišťovně zaplatit přes tři tisíce korun a poškozenému Milanu Palánovi přes šestatřicet tisíc korun.

Rozsudek zatím není pravomocný. Případné odvolání strany teprve zváží, až si prostudují písemné vyhotovení rozsudku.

Incident se stal na poli mezi Šimanovem a Zbilidy. Palán tehdy jel s rodinou na klestí do lesa. Během jízdy v multikáře, v níž seděl sám, si všiml Filipa Zejdy a jeho známého.

Milan Palán si pravděpodobně chtěl pořídit fotodokumentaci pro své další případné podněty. „Myslel jsem si, že na mě z té multikáry mává. Rozhodl jsem se, že za ním půjdu a promluvíme si. Věděl jsem, že je chyba i na mé straně, protože jsem ho v dopisech, které jsem posílal jeho zaměstnavateli, nevhodně oslovoval. Například jsem se o něm vyjadřoval jako o ekoteroristovi," líčil u soudu Filip Zejda. Jenže vše dopadlo úplně jinak než poklidnou rozmluvou. Zejda totiž u soudu popsal, že Palán na něj chtěl multikárou najet.

„Vyskočil jsem na kapotu a korbu a přepadl jsem ke kabině. Pan Palán mě začal napadat a já se jen bránil jeho útoku. Držel mě a mlátil jednou rukou. V ruce měl nějaké taštičky a v nich něco tvrdého," popsal Zejda. Na dotaz soudce, proč v tu chvíli neodešel, odpověděl, že nemohl, protože se bránil.

Podle obžaloby ale Palána napadl Zejda. Měl ho chytit do takzvané kravaty a škrtit. Pak mu zkroutit ruku za zády a lámat prsty. Poškozený Palán napadení ze strany Zejdy u soudu sám potvrdil. U soudu zaznělo, že Zejda v minulosti pracoval u městské policie v Praze a zabýval se i vymáháním pohledávek.

Všechna obvinění jsou důsledkem letitého sousedského sporu, který se točí kolem travnaté letištní plochy ve Zbilidech, která patří Zejdovi. Lidem v okolí se nelíbí, že jim nad jejich domy létají ultralehká letadla. Během uplynulých sedmi let policie musela prověřovat desítky nejrůznějších oznámení a udání. Šlo například o nepovolené kácení stromů či poškozování jiného majetku.

Podezření pokaždé směřovalo na Filipa Zejdu. Většina oznámení ale skončila u přestupkové komise. Zejda nebyl nikdy za nic pokutován.
Filip Zejda byl loni obviněn z poškozování cizí věci. Před čtyřmi lety měl totiž nechat dovézt zeminu na cizí pozemek, který je současně příjezdovou cestou k Zejdově letištní travnaté ploše. Zeminou chtěl zpevnit příjezdovou cestu.

Majitelé pozemku se obrátili na nezávislého geodeta, který zjistil, že pozemek je jejich, nikoli Zejdy, jak tvrdil on. Majitelům pozemku vznikla škoda zhruba padesát tisíc korun. To jsou náklady, které by museli vynaložit, pokud by chtěli navezenou zeminu nechat odvézt.