Kriminalisté včera potvrdili informace Deníku, že matka, která se na Pelhřimovsku nechala loni na podzim přejet vlakem, chtěla zabít i své dítě. Jeden z nejtragičtějších případů loňského roku se odehrál 25. října. Kriminalisté od začátku případ vyšetřují jako pokus o vraždu dítěte mladšího patnácti let. Deník o případu informoval už 8. ledna. „Případ zatím není uzavřený. Ne však proto, že bychom nevěděli, kdo ho měl spáchat, ale protože dotyčný spáchal sebevraždu," sdělila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Případ tak kriminalisté po ukončení vyšetřování kvůli smrti pachatele odloží. Policejní náměstek Pavel Peňáz, řekl, že se s podobným případem na Vysočině dosud nesetkal. Podrobnosti ale s ohledem na citlivost případu a to, že se obětí stalo dítě mladší patnácti let, odmítl komentovat.

Podle informací Deníku kri-minalisté případ vyšetřují od začátku jako zvlášť závažný zločin pokus o vraždu. Našli totiž dopis na rozloučenou, v němž se matka se svým záměrem svěřila. Odborníci takový čin popisují jako rozšířenou sebevraždu. Ženu k tomu přiměly rodinné problémy.

V osudný den šla matka s dítětem ke kolejím na železniční trase Pelhřimov Tábor v katastru obce Nová Cerekev. Matka si lehla na koleje a školou povinné dítě měla u sebe. Takto čekala na vlak, který měl matku i dítě připravit o život. Chvíle hrůzy přišly, když vlak skutečně matku přejel. Dítě vlak odhodil, utrpělo vážné zranění hlavy. Zmatené dítě pak bloudilo po okolí a hledalo svou matku. „Ke střetu došlo na místě veřejnosti nepřístupném," sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Podle něj mělo dítě obrovské štěstí, že střet s vlakem vůbec přežilo. V loňské statistice tento případ vedou České dráhy jako střet vlaku se dvěma osobami.

Krajští kriminalisté loni vyšetřovali ještě tři případy vražd. Zajímavostí je, že se všechny tři staly v krátkém časovém období. „Případy se staly v týdnu od 11. do 18 března, což není obvyklé. Byl to pro nás mimořádný týden. Ve dvou případech došlo k usmrcení člověka, v jednom případě šlo o pokus o usmrcení člověka," uvedl náměstek ředitele Pavel Peňáz. Od roku 2010, kdy na Vysočině funguje krajské policejní ředitelství, jde o zatím nejmenší počet nejzávažnějších násilných případů. Ve všech třech případech už soudy viníkům rozdaly tresty.

Podle Pavla Peňáze byla pro kriminalisty nejnáročnějším případem vražda šedesátiletého prodavače v prodejně elektronických cigaret v Jihlavě. Čin se odehrál 13. března. Zpočátku smrt prodavače vypadala na nešťastnou náhodu, což konstatoval přivolaný lékař. Pitva ale nakonec prokázala, že byl muž zastřelen. Detektivové z oddělení vražd si případ převzali se čtyřdenním zpožděním. Po usilovném pátrání se jim ale nakonec podařilo vraha 1. dubna dopadnout. „Byl to pro nás asi jeden z nejkomplikovanějších případů, protože pachatel změnil vizáž a stranil se veřejnosti," vysvětlil kriminalista Pavel Kubiš.

Obvinění z loupežné vraždy si nakonec vyslechl pětapadesátiletý Jan Hlaváč, milovník elektronických cigaret a častý návštěvník jihlavského obchodu. K činu se opakovaně přiznal, ale u soudu změnil výpověď a tvrdil, že prodavač byl už mrtvý, když do prodejny přišel. Krajský soud v Brně jeho obhajobě neuvěřil a poslal ho na 16,5 roku do vězení.

Na sedmnáct let byl odsouzen dvaačtyřicetiletý Jiří Pohořelský, který se v březnu pokusil v Jihlavě zavraždit osmdesátiletou ženu. Muž přišel do jejího domu krást, ale žena jej přistihla. Ženu chtěl zabít, aby se jí zbavil jako svědka.

K deseti letům vězení byl Krajským soudem v Brně odsouzen i jednačtyřicetiletý Dušan U. z Třebíče za vraždu své manželky. Rodinná tragédie se odehrála loni v březnu. Dušan U. před soudem řekl, že jeho partnerka byla dlouho bez práce, živil ji, zatímco ona se prý opíjela, utrácela jeho peníze a stýkala se s jinými muži.

Muž ženu několikrát udeřil během hádky hranolem do hlavy. Když pak ležela bezmocně na zemi a ještě žila, zardousil ji. Na hlavu jí navlékl igelitový pytel a tělo nechal ležet v chodbě jejich domu. Druhý den se sám udal policii. Čin spáchal v silné opilosti a afektu.

Tento týden padl i trest za smrt dítěte v Třebíči. Sedmadvacetiletý Daniel Kašpárek byl Krajským soudem v Brně odsouzen na jedenáct let za to, že zabil plačícího kojence, když se ho snažil utišit. Případ vyšetřovali krajští kriminalisté, nebyl však kvalifikován jako vražda, ale jako těžké ublížení na zdraví s následkem smrti.