S muži se 23 let soudil jejich někdejší učitel, který od nich požadoval omluvu za to, že ho krátce po listopadu 1989 označili za demagoga a kariéristu. Ministr označil délku sporu za šokující. Pelikán v dopise mimo jiné napsal, že je pro něj klíčové zajištění toho, aby soudy řešily spory v přiměřené lhůtě. Jako ministr se prý chce zasadit o to, aby podobně dlouhých případů bylo co nejméně.

Spor začal v roce 1991 a skončil loni v březnu ve prospěch někdejších studentů.

Jiří Slezák, Martin Laštovička (dnes jihlavský zastupitel a majitel ateliéru v Jihlavě) a Zdeněk Hirnšal se jako studentští vůdci na Vysokém učení technickém v Brně podepsali pod dokument vyjadřující nedůvěru učiteli a funkcionáři KSČ Janu Snášelovi. Jako důvod tehdy uvedli zneužívání politického postavení a „demagogické, arogantní a kariéristické vystupování".

Snášel musel v roce 1990 z fakulty odejít. V následujícím roce proti trojici bývalých studentů podal žalobu na ochranu osobnosti. Případem se opakovaně zabývaly soudy všech stupňů. Architekti opakovaně tvrdili, že omluvu považují za nemožnou, protože by představovala popření polistopadového vývoje v Česku. V březnu 2014 Nejvyšší soud definitivně potvrdil, že se muži omlouvat nemusí, v říjnu pak Ústavní soud odmítl Snášelovu stížnost.