Jednadvacetiletý David Bašnjak a stejně starý Tomáš Havelka se k činu přiznali a toho, co udělali, litovali. „Utekl jsem tehdy z domu, protože to nebylo k vydržení. Otec hodně pil. Šel jsem za Tomášem. Jenže jeho matka je samoživitelka, a nemohla nás oba uživit, tak jsem navrhl, že přepadneme benzinku," přiznal David Bašnjak z Mrákotína.

Mladíci si od kamaráda sehnali plynovou pistoli, kukly si vyrobili z podkolenek. Na sebe si vzali staré svetry a tepláky. Tomáš Havelka si na přepadení vzal nůž. Na místo činu se nechali přivézt nic netušícím kamarádem. K benzínce se pak plížili po poli a čekali na vhodný okamžik. „Obsluhu jsem zatlačil ke stěně. Mířil jsem na ni pistolí a řekl jsem, že chceme peníze," popsal přepadení Bašnjak.

Havelka z kasy sebral necelých třicet tisíc korun a oba utekli kolem nedalekého polygonu do lesa. Staré oblečení po cestě odhodili a v úkrytu čekali asi tři hodiny, než se si-tuace po přepadení uklidnila. „Z úkrytu jsme viděli přijíždět policejní hlídky," popsal Havelka. Poté se o lup rozdělili a vlakem odjeli do Luk nad Jihlavou.

Oba mladíci ve středu činu litovali. Havelka řekl, že chtěl pomoci kamarádovi v nouzi. Jeden i druhý se dušovali, že nic podobného už nikdy v životě neudělají. Zavázali se uhradit způsobenou škodu.

Ukradené peníze utratili pro vlastní potřebu. Za loupežné přepadení se zbraní v ruce jim hrozilo až deset let vězení. Státní zástupce Kamil Špelda ale v závěrečné řeči ocenil postoj obou obžalovaných a navrhl, aby jim soud uložil podmíněné tresty.

Soudce Zdeněk Chalupa po poradě se svými dvěma přísedícími vynesl rozsudek, po němž oběma mladíkům spadl kámen ze srdce.

David Bašnjak, který se učí na tesaře, dostal trest na třicet měsíců, podmínečně odložený na zkušební dobu pěti let. Nezaměstnaný Tomáš Havelka dostal šestatřicet měsíců na pět let, protože byl už v minulosti jednou odsouzen k obecně prospěšným pracím za řízení v opilosti.

Oba mladíci se nyní musejí podrobit dohledu úředníků a do dvou let také musejí zaplatit způsobenou škodu.

Rozsudek je pravomocný jen z poloviny. Zatímco Bašnjak se na místě vzdal práva na odvolání a z rozsudku měl neskrývavou radost, Havelka si ponechal lhůtu. Soudce tento postoj trochu překvapil. Havelkův obhájce nechtěl důvody komentovat. Státní zástupce se vzdal práva na odvolání.