„Jihlavští kriminalisté muže vypátrali a zadrželi. Dvaadvacetiletý muž z Jihlavska byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů. Jedná se o muže, který ještě v minulosti nebyl soudně trestán," uvedla ve čtvrtek Kroutilová.

Zloděj je nyní trestně stíhán na svobodě. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody," řekl Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality v Jihlavě. K trestné činnosti se muž doznal.

Krádeží se obviněný dopouštěl od letošního března do konce července, a to na Třešťsku nebo v Jihlavě a blízkém okolí. „Nejvyšší škodu způsobil při vloupání do skladu v areálu zemědělské společnosti ve Dvorcích, kde v březnu odcizil celty na podsadové stany a způsobil škodu přes pětatřicet tisíc korun," sdělila mluvčí. Vysoká škoda podle ní také vznikla při krádeži, které se dopustil na začátku června v Kostelci na železničním přejezdu. „Po odšroubování muž odcizil tři závaží zabezpečovacího zařízení, čímž způsobil škodu přibližně třicet tisíc korun," podotkla Kroutilová.

Zmizela i radlice

Mezi odcizenými věcmi, které dotyčný zloděj kradl, se objevily například radlice na traktor, železné rošty z odvodňovacího kanálu nebo různé nářadí, jako motor a ponorné čerpadlo.

Třeba v Dolní Cerekvi přičiněním obviněného mladíka zmizela jízdní kola od vchodu do budovy základní školy a z neuzamčených sklepních prostor domu v Jihlavě zase odnesl sekačku na trávu a jezírkový vysavač. V krajském městě Vysočiny se zloděj dopustil i krádeží v chodbě před jednou posilovnou, kde odcizil sportovní tašku a obuv.

„Odcizené věci se muž snažil dále zpeněžit, prodával je náhodným osobám nebo ve výkupnách kovů. Peníze používal pro svoji potřebu," dodal komisař Radomír Němec.