Dívka tehdy podlehla naléhání mladíka a spolykala devatenáct tablet paralenu, které jí mladík sám přinesl. Moravec se včera k činu před soudem přiznal.
„Udělal jsem to z nešťastné lásky, protože jsme spolu nemohli být. Léky jsem jí do nemocnice přinesl. Ona už pak věděla, co má dělat. Dohodli jsme se na tom den předtím. Kdyby to neudělala ona, tak bych se zabil sám," vysvětloval u soudu trochu zmateně Daniel Moravec.

Na otázku státního zástupce, zda předpokládal, že se dívka léky otráví, odpověděl kladně a dodal, že se také pokusil o sebevraždu, ovšem ne léky.

Dívka, která tehdy měla psychické problémy, policii řekla, že podlehla naléhání mladíka. Ten jí tvrdil, že když se neotráví ona, tak si ublíží sám.
„To jsem nechtěla, proto jsem léky spolykala. Ještě předtím jsem to vysvětlila v dopise pro maminku. V něm jsem uvedla, že mne k tomu přinutil Daniel," přečetl soudce výpověď poškozené dívky.

Poté, co dívka léky spolykala, byla nalezena na toaletě ve zbědovaném stavu. Záchranka ji odvezla do jihlavské nemocnice, kde ji museli lékaři vypumpovat žaludek.
Moravec vzal léky doma babičce. Na otázku žalobce, proč zrovna paralen, odpověděl, že babička, sama vážně nemocná, jiné použitelné neměla.

Státní zástupce Ivo Novák v závěrečné řeči pro Moravce navrhoval nepodmíněný trest, protože už byl v minulosti dvakrát souzen.

Pouhých pět dní předtím, než přinesl dívce léky, mu skončila podmínka. Letos v květnu pak dostal trest 300 hodin obecně pros-pěšných prací za krádeže.V současné době je proti němu vedeno trestní stíhání za to, že vědomě platil v obchodě falešnou bankovkou.

TREST? TŘICET MĚSÍCŮ S PODMÍNKOU NA PĚT LET

Za zločin účasti na sebevraždě mu hrozilo dva až osm let vězení. Moravec nakonec odešel s trestem na třicet měsíců s podmínkou na pět let a musí být pod dohledem úředníků. Zdravotní pojišťovně musí uhradit bezmála devatenáct tisíc korun za léčení dívky. O Moravcově vině neměl soud pochyb.

„Nutno podotknout, že při rozhodování o trestu šlo o hraniční případ. Nakonec jsme se ale rozhodli dát obžalovanému ještě šanci, protože se doznal, spolupracoval s policií, projevil lítost a má snahu vést řádný život," vysvětlil soudce Zdeněk Chalupa.

Rozsudek zatím není pravomocný. Moravec se sice práva na odvolání vzdal, státní zástupce ale ještě případné odvolání zváží.
Daniel Moravec se s dívkou, která je z dětského domova, seznámil v psychiatrické nemocnici. Oba už měli v minulosti psychické problémy a pokusili se o sebevraždu. Dívka navíc opakovaně.

Aby se dostala z dětského domova, neváhala spolykat různé předměty, například deodorant, či vyhrožovala skokem z okna.

Před pokusem o otravu léky v nemocnici dívka utekla s Danielem na jižní Moravu za jeho kamarádem. Jenže se životem na útěku nebyla spokojená, a vrátila se do Jihlavy. Matka jí pak odvezla zpátky do dětského domova, kde vyhrožovala skokem z okna, proto skončila na psychiatrii.

Daniel jejich odloučení těžce nesl. Trval na tom, aby s ním dívka odešla. Když zjistil, že proti němu stojí nejen její vzdor, ale i úřady, rozhodl se přinutit dívku k sebevraždě.

Kriminalisté v loňském roce vyšetřovali na Jihlavsku ještě jeden podobný případ, kdy byl obviněn konkrétní člověk za to, že podal léky osobě, o níž věděl, že chce spáchat sebevraždu. Šlo o ženu a té se nakonec sebevražda povedla. Trestní stíhání ale bylo nakonec podmíněně zastaveno. Důvody nejsou známy.