Most přes dálnici D1 u Řehořova na Jihlavsku nepatří městysi Kamenice, proto o něj musí pečovat státní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). S konečnou platností to potvrdil Nejvyšší soud, který odmítl dovolání ŘSD, jak stojí v usnesení v soudní databázi. Případem se bez veřejného jednání zabýval senát s předsedou Ludvíkem Davidem, kandidátem na ústavního soudce.

Spor o 30 let starou stavbu se táhl od začátku 90. let. Most vede do polí, a slouží tak hlavně zemědělské technice. Městys jej ve svém majetku neeviduje. Po celou dobu trvání sporu se o něj provizorně staralo Ředitelství silnic a dálnic, aby chátrání mostní konstrukce neohrozilo provoz na D1, trvalé vlastnictví však odmítalo.

Okresní soud v Jihlavě vyhověl v roce 2010 určovací žalobě Kamenice a stanovil, že městys není vlastníkem stavby. O rok později vynesl stejný verdikt také odvolací Krajský soud v Brně. Následovalo dovolání k Nejvyššímu soudu. Ředitelství si v něm stěžovalo na nesprávné posouzení věci. Justice prý nedostatečně zohlednila všechny okolnosti.

Nejvyšší soud nenašel důvod k zásahu. Ze stručného usnesení vyplývá, že by o most měl pečovat stát, respektive Ředitelství silnic a dálnic. „Není žádoucí, aby v případě trvajícího špatného stavu nadjezdu a nevyřešené otázky vlastnictví došlo k ohrožení silničního provozu na dálniční vozovce, kterou most překlenuje," stojí v usnesení.

Předmětem podobných sporů byly v minulosti i další mosty přes D1 na Vysočině. Obce je nechtěly, protože by na jejich opravy neměly dost peněz.

JAN TOMANDL (ČTK)