Ve vazbě skončil dvaapadesátiletý domácí tyran z jihočeské Třeboně. Muž již v závěru června vyhrožoval manželce a svému synovi usmrcením a podpálením domu. Vzhledem k tomu, že se k podobnému nátlaku uchýlil i před třemi roky, kdy z kanystru po bytě rozléval podezřelou kapalinu a hrozil, že vše zapálí, měli žena i syn důvodnou obavu o svůj život, zdraví a majetek. Jak uvedla jihočeská policejní mluvčí Hana Millerová, muž byl do vazby umístěn toto úterý.

Situace vygradovala minulý týden v pátek, kdy podle policejní mluvčí agresor večer doma manipuloval s benzinem, který měl nalitý v plastovém kbelíku. Přistihla ho u toho jeho žena. „Podezřelý muž pod vlivem alkoholu opět vyhrožoval své manželce tím, že za čtrnáct dní z jejich domu nezůstane kámen na kameni, neboť vše lehne popelem. Dále hrozil, že než by z domu odešel, tak ho podpálí," popsala případ Hana Millerová.

Třeboňští policisté podezřelého ještě týž den zadrželi a umístili do policejní cely. Muž nyní čelí obvinění pro pokračující trestný čin nebezpečného vyhrožování.

Nejde o jediný podobný případ

V okrese Jindřichův Hradec, kde se Třeboň nachází, to nebyl minulý týden jediný případ agrese. Ve středu přijali jindřichohradečtí strážníci oznámení od ženy, která nahlásila přetrvávající domácí násilí a opakované fyzické napadání. Podle zástupce vrchního strážníka Petra Brabce případ pro podezření ze spáchání trestného činu týrání osoby žijící ve společném obydlí převzala republiková policie. Domácí tyran podle Hany Millerové od roku 2006 téměř denně atakoval slovně i fyzicky svou družku a vše vygradovalo, když ji v sobotu opilý vyhrožoval vyhozením z balkonu a zabitím, pokud ho nepustí do bytu.

Agrese domácího tyrana se podle odborníků často stupňuje. Ženy bývají ke svému partnerovi v takových případech vázané ekonomicky, mají děti a nevědí, kam by jinam mohly odejít.

Odborníci obětem domácího násilí radí obrátit se na nějakou organizaci a vyhledat pomoc. Jednou z takových organizací působících na Vysočině je Bílý kruh bezpečí, který má své regionální pracoviště v Jihlavě v Žižkově ulici 13. Telefonní číslo pro klienty je 606 631 551.

Svou regionální pobočku má Bílý kruh bezpečí i v jižních Čechách, a to v Českých Budějovicích. Tamní případová manažerka Petra Texlerová uvedla, že v řadě případů nakonec oběti nedají souhlas ke stíhání partnera nebo ho stahují. „To našim klientům nedoporučujeme. Vždy se dá nějaké řešení najít. Pokaždé volíme individuální přístup, můžeme pomoci i s hledáním ubytování a dalšími nezbytnými kroky," podotkla Petra Texlerová.