Ve vesnici Slavíkovice u Jemnice na Třebíčsku se teď nehovoří snad o ničem častěji, než o nešťastné události – o vraždě a současně sebevraždě. Ve středu brzy ráno tam zemřel 
za tragických okolností manželský pár. „Kolem šesté hodiny jsem uslyšela výstřely. Prvně jsem si myslela, že je to z nedaleké střelnice, bylo to ale hrozně silné. Bylo to dost blízko," popsala Deníku osudné okamžiky Anděla Marečková ze Slavíkovic.

„Od dnešních ranních hodin prověřují kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina okolnosti úmrtí dvou osob v obci Slavíkovice," potvrdila ve středu vysočinská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Anděla Marečková ze Slavíkovic reportérovi Deníku řekla, že už delší dobu byl vzájemný vztah dvaatřicetiletého muže a jednatřicetileté ženy dost vypjatý. „Mělo pravděpodobně dojít ke konfliktu u manželského páru, kdy manžel měl střelnou zbraní usmrtit svoji manželku a posléze spáchat sebevraždu," uvedl ve středu odpoledne v Jihlavě vedoucí odboru obecné kriminality Pavel Kubiš.

Deníku se s tímto hrozivým zážitkem svěřil i Vladimír Bambušek za Slavíkovic. Právě k Bambuškovým se totiž běžela před svým manželem ukrýt oběť, ale neměla štěstí. Před výstřely manžela se chtěla schovat na zahradě Bambuškových. „To už jí na pomoc běžela moje manželka, byly velké kamarádky, a chtěla ji zadní bránou pustit k nám. Jenže brána byla uzamčena, proto se vrátila domů pro klíč," popsal tragické vteřiny Bambušek. „Jenže to už ji dohonil její manžel a dorazil ji třetí kulkou do hlavy. Poté se střelil sám také do hlavy. Bylo to hrozné," otřeseně vyprávěl Vladimír Bambušek.

Když pak Bambuškovi společně doběhli na místo, byli už oba manželé mrtví. I tak svědkové okamžitě volali záchranku a policii. Místní, kteří událost viděli, také Deníku řekli, že rozhodujícím okamžikem bylo zřejmě sdělení manželky – oběti střelby, že bude usilovat o rozvod.

To pravděpodobně dvaatřicetiletý muž psychicky neunesl a ráno vše vygradovalo. „Naběhl na ni se samopalem, který vlastnil asi legálně. Takový si může pořídit v podstatě každý. Není to vojenský dávkový samopal, tento střílí kulky jednotlivě," podotkl ještě Vladimír Bambušek.

Mohli být oběťmi

Bambušek také dodal, že se 
se ženou vlastně podruhé narodili. „Nestačilo mnoho 
a mohli jsme být také oběťmi," uvědomil si Bambušek.

Podle obyvatel Slavíkovic pocházela zavražděná žena 
ze Starého Hobzí a vrah ze Slavíkovic. Manželé se dvěma dětmi bydleli s rodiči vraha. Rodina dlouhá léta hospodaří. Zavražděná byla vystudovaná učitelka. Dvanáctiletou dceru a osmiletého syna mrtvých rodičů si podle místních po tragickém ránu odvezla jejich teta.

Kriminalista Kubiš uvedl, že byl na místě události přítomen také soudní znalec ústavu soudního lékařství. Dnes má být provedena pitva těl obou zemřelých.

Pokud se podezření potvrdí, bude to letos na Vysočině třetí případ vraždy nebo pokusu o vraždu. V květnu se šestačtyřicetiletý muž z Lipnice nad Sázavou na Havlíčkobrodsku pokusil zavraždit svou o čtyři roky mladší manželku. Ze žárlivosti ji napadl kladivem. Jako dvojnásobnou vraždu vyšetřuje policie úmrtí dvou starších partnerů v Koněšíně na Třebíčsku. Těla byla nalezena v rodinném domě v polovině června. Soudní pitva prokázala, že muž i jeho partnerka zemřeli na následky vícečetných bodnořezných poranění, které jim způsobil neznámý pachatel.