Gora musel loni v červnu nastoupit do vězení poté, co byl Okresním soudem v Havlíčkově Brodě odsouzen na čtyři roky za podvod, lichvu a zločin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Trest tehdy potvrdil i odvolací soud v Pardubicích. Podle rozhodnutí soudu Jan Gora způsobil škodu přes dva miliony korun. Odsouzený podnikatel se ale nehodlal s verdiktem soudů smířit a podal si dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně, což je mimořádný opravný prostředek.

Na Novoměstku jsou oblíbené kempy u rybníků Medlov a Sykovec.
Kempování není retro, je módní záležitostí

Nejvyšší instance loni rozhodla, že odvolací soud v Pardubicích musí kauzu znovu projednat a současně přerušil Gorovi výkon trestu. Ve vězení tak Gora strávil od června do listopadu zhruba šest měsíců. Od té doby byl na svobodě a upínal se k datu 28. června, kdy pardubický soud znovu rozhodoval o dalším osudu podnikatele.

„Odvolací soud v novém řízení znovu rozhodl, že je obžalovaný vinen, a udělil mu tentýž trest jako dříve, tedy čtyři roky nepodmíněně do věznice s dozorem. Kromě toho nesmí čtyři roky podnikat,“ shrnul pravomocný verdikt Jan Kulhánek, mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové, pod nějž pardubická pobočka spadá.

Gora se tak bude muset vrátit do vězení a odpykat si zbytek trestu. Kdy se tak stane, zatím není jasné. O termínu bude muset v nejbližších dnech rozhodnout Okresní soud v Havlíčkově Brodě.

Historické unikáty se v neděli 16. července kolem poledne objeví na náměstí v Chotěboři.
Automobilové skvosty let minulých projedou v neděli Chotěboří

Jan Gora ale přeci jen v obnoveném řízení částečně uspěl. V dřívějších rozsudcích soudy kromě trestu také rozhodly, že státu propadnou dva jeho byty. To se ale tentokrát nestalo. Přesto s největší pravděpodobností nebude obžalovaný s rozsudkem spokojený, vzhledem k tomu, že po celou dobu odmítá jakoukoli vinu.

Obhájce Gory Karol Hrádela během soudních řízení zpochybnil celou obžalobua postup státního zastupitelství i policie. Podle něj předložil řadu důkazů, že všichni poškození byli v minulosti trestně stíháni a během hlavních líčení u soudu lhali.

Podle pravomocného rozhodnutí soudu Jan Gora v letech 2007 a 2008 opakovaně na různých místech v Havlíčkově Brodě a v Praze vstupoval do občanskoprávních vztahů s poškozenými, kterým se smluvně zavázal poskytnout peníze na vyplacení jejich dluhu.

„Od počátku byl však rozhodnutý, že nebude jednat podle uzavřených smluv,a vědomě využíval situací, které mu umožnily se na úkor poškozených obohatit,“ uvedl již dříve v obžalobě státní zástupce Lukáš Vodička.

Soutěž na ztvárnění nového památníku na brodském hřbitově vyhrál český sklářský výtvarník a malíř Jan Exnar.
Sloup s rudou hvězdou nahradí Kaple modrého okna

Ten dodal, že obžalovaný manipuloval s doklady a podvedl hned několik lidí, kteří mu svěřili své peníze či nemovitosti.