Druhá polovina letošního roku přinesla několik šokujících a dramatických událostí, které otřásly celou republikou. Pád mostu ve Vilémově i útok ve žďárské škole se z toho pohledu řadí mezi nezávažnější letošní události. Za pozornost stojí i šestiletý trest vězení pro muže, který na dálnici D1 vybržďoval čtyřčlennou podsádku jiného auta. Smutný případ prožila i žena, která se stala obětí podvodníka, jenž z ní vymámil všechny její uspořené peníze.

Vězeň vymámil z ženy milion korun

Dvaačtyřicetiletý Jiří Srp z Kladna jako vězeň vymámil od pětačtyřicetileté Libuše z Jihlavy přes milion korun. Okresní soud v Jihlavě za to Srpa poslal 2. července do vězení na šest let. Důvěřivá žena se do Srpa zamilovala, když byl ještě ve vězení. Muž ženě odpověděl na seznamovací inzerát. Libuše nejprve s navázáním kontaktu váhala, nakonec ale podlehla a do Srpa se zamilovala. Navíc mu chtěla pomoci v těžké životní situaci, proto mu na jeho žádost postupně naposílala přes milion korun. Srp Libuši slíbil, že jí všechny peníze vrátí, až ho pustí z vězení.

Recidivista si vymýšlel různé historky. Například tvrdil, že má nevyléčitelnou nemoc a že peníze potřebuje na právníky a ochranu před ostatními vězni. Libuši tvrdil, že má ranč v USA a další nemovitý majetek. Nic z toho nebyla pravda. Po propuštění ukradl Srp Libuši i auto a odjel pryč. Libuše pak podala na Srpa trestní oznámení. Žena se ale nakonec psychicky zhroutila a pokusila se o sebevraždu, neboť přišla o všechny své úspory. Situaci jí pomohla zvládnout rodina, kolegové v práci a také jihlavská regionální pobočka Bílého kruhu bezpečí.

Lihový boss měl podzemní sklad

Lihový boss Radek Březina před olomouckou pobočkou Krajského soudu v Ostravě 9. července vypovídal o tajném skladu nelegálního lihu ve Stojčíně na Pelhřimovsku. U soudu obvinil tehdejšího blízkého spolupracovníka Lubomíra Kaláče z rozkrádání skladu. Policie ve Stojčíně našla největší nelegální sklad lihu v historii. Barely a sudy odtamtud odváželi několik týdnů. Březina u dalších hlavních líčení řekl, že chtěl ve Stojčíně vybudovat velký podzemní lihovar, který měl provozovat Kaláč. Ten výpověď Březiny označil za mstu. Z plánů na podzemní lihovar sešlo, protože se stavba protahovala a vedení obce nechtělo povolit stavbu kotelny.

Soud trestal prodej jedovatého alkoholu

Před Okresním soudem ve Žďáru nad Sázavou začal 14. července proces s Milošem Strakou z Bobrové, který byl obžalován z prodeje jedovatého alkoholu a smrti osmapadesátiletého Pavla H. z Moravce na Žďársku. Pavel H. zemřel na následky vypití otráveného alkoholu. Muž se stal osmačtyřicátou obětí metanolové aféry, která v Česku vypukla na začátku září 2012. Miloš Straka vinu na smrti muže odmítl.

Rozsudek padl 8. září. Straka byl uznán vinným z prodeje jedovatého alkoholu a odsouzen k nepodmíněnému trestu na tři roky a čtyři měsíce. Soudu se nakonec nepodařilo prokázat, že otrávený muž zemřel po vypití alkoholu, který mu prodal Straka. Rozsudek je pravomocný. Nedávno jej potvrdil také krajský soud.

Šamko dostal trest šest let

Dne 16. července poslal Okresní soud v Jihlavě za prodej drog na šest let do vězení drogového bosse, devětatřicetiletého Josefa Šamka z Jihlavy. Už dříve dostal čtyři a půl roku za výrobu pervitinu v Šimanově na Jihlavsku. Šamko patřil po Ladislavu Barákovi k jednomu z nejnebezpečnějších drogových dealerů na Vysočině. Dával to najevo, i poté, kdy skončil ve vězení, odkud posílal instrukce k zastrašování svědků. Kriminalistům se nakonec podařilo dopadnout a usvědčit i lidi, kteří pro Šamka dělali špinavou práci a svědky vydírali.

Útočník zlomil v těle ženy nůž

Agresivní sedmačtyřicetiletý muž se v pátek 18. července dopoledne pokusil v Úsobí na Havlíčkobrodsku zavraždit bývalou manželku. Muž na třiačtyřicetiletou ženu zaútočil nožem po předchozí hádce. Ženě se podařilo z domu utéct na ulici, kde zůstala ležet s vážnými zraněními po celém těle. Útočník byl kriminalisty zadržen na místě činu a později obviněn ze zločinu vraždy ve stadiu pokusu, a skončil ve vazbě. V případě odsouzení mu hrozí deset až osmnáct let vězení.

Autoškolu zasáhla rozsáhlá korupce

Ve čtvrtek 31. července padl u Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou rozsudek v případu rozsáhlé korupce v autoškole. Bývalý zkušební komisař Městského úřadu ve Velkém Meziříčí Tomáš Bílek, učitelé v autoškole Lubomír Izdný a Lubomír Kobylka byli uznáni vinnými z toho, že od roku 2007 do prosince 2009 společně zmanipulovali a usnadnili závěrečné zkoušky desítkám uchazečů o řidičský průkaz. Všichni tři dostali nepodmíněné tresty. Odpykat by si je měli ve věznici s ostrahou.

Izdný a Kobylka se odvolali na místě. Případem se tak bude muset ještě zabývat krajský soud. Tomáše Bílka poslal soud za zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku do vězení na čtyři roky. Kromě toho musí zaplatit 115 tisíc korun jako peněžitý trest. Pokud by částku nezaplatil, trest by se mu zpřísnil o dalších šest měsíců. Tomáš Bílek navíc nesmí po dobu deseti let vykonávat funkci zkušebního komisaře.

Pod troskami mostu zemřeli čtyři dělníci

V pondělí 4. září se ve Vilémově na Havlíčkobrodsku zřítil most, který demolovali dělníci firmy Bögl a Krýsl. Sutiny spadly na šest dělníků. Jeden stačil utéct. Dalšího vyprostili záchranáři. Katastrofu nepřežili tři Češi a jeden Slovák. Příčiny pádu mostu stále vyšetřují kriminalisté z Havlíčkova Brodu. Dělníci měli celý most postupně rozebrat. Nejpravděpodobnější verzí, proč most spadl, je, že byla narušena jeho statika. Od začátku se navíc objevují informace, že firmy, které na mostě pracovaly, vzájemně nekomunikovaly, a na stavbě proto panoval organizační chaos.

Stavba nového mostu se o měsíc zdržela. Provizorně byl most otevřen v neděli 14. prosince. Provoz řídí semafory. Rekonstrukce mostu ve Vilémově a dalších dvou mostů ve Vrtěšicích a Točicích je součástí modernizace silnice mezi Golčovým Jeníkovem a Chotěboří, která by měla být hotová na podzim 2015. Investorem oprav je vlastník, tedy Kraj Vysočina.

Řešily se podezřelé zakázky silničářů

V pondělí 15. září začal Okresní soud v Jihlavě projednávat kauzu předražených zakázek na Krajské správě a údržbě silnic Vysočiny. Obžalovanými jsou v tomto případě bývalý náměstek vysočinských silničářů Aleš Fučík a podnikatel Miroslav Chytil. Oběma mužům hrozí až osm let vězení. Fučík i Chytil však vinu popřeli.

Cyklista doplatil na střet s dodávkou

Okresní soud v Jihlavě poslal v úterý 16. září na čtyři roky do vězení osmačtyřicetiletého řidiče Václava Lysáka ze Zlínska. Ten v červenci 2013 usmrtil sedmnáctiletého cyklistu.

Mladík se vracel z koupaliště domů. U Vysokých Studnic byl však sražen dodávkou, kterou řídil Lysák. Lysák z místa nehody ujel. Kriminalistům nakonec pomohly důkazy z místa nehody a kamerové záznamy z okolních obcí. Lysák se proti trestu odvolal.

Třináct let za znásilnění

Na třináct let do vězení poslal 1. října Okresní soud v Jihlavě osmapadesátiletého recidivistu Josefa Jaroše za znásilnění čtyřiadvacetileté studentky. Soud navíc rozhodl, že po vykonání trestu bude muset být Jaroš izolován v detenčním zabezpečovacím ústavu. Jaroš se už nemusí nikdy dostat na svobodu. Jaroš si na studentku počkal 25. října v noci, když se dívka vracela domů přes jihlavský park Keťásek.

Agresivní řidič má jít na šest let sedět

Za úmyslné a nebezpečné vybržďování jiného auta na dálnici D1 dostal Christo Dimitrov Kisurov šest let vězení. O trestu rozhodl krajský soud 10. října. Kisurov se odvolal. Případ se stal v polovině roku 2013 na 117. kilometru dálnice u Jihlavy ze směru od Prahy. Kisurov se po dálnici řítil větší rychlostí, když v levém pruhu dojížděl vůz Honda, v němž cestovali čtyři lidé. Když řidič hondy přejel do pravého jízdního pruhu, Kisurov do hondy z boku narazil. Honda dostala smyk, ale řidič manévr zvládl. Jenže Kisurov auto dojel a začal ho intenzivně vybržďovat. Honda skončila ve svodidlech. Cestující si ze srážky odnesli pouze drobná poranění.

Útok ženy ve škole student nepřežil

V úterý 14. října vešla do budovy žďárské střední obchodní školy psychicky nemocná a ozbrojená Barbora Orlová z Havířova. Napadla několik studentů. Bilance útoku byla tragická. Dvě dívky a jeden zasahující policista byli zraněni. Sedmnáctiletý Petr Vejvoda, který bránil jednu z dívek, již Orlová držela jako rukojmí, zemřel. Útočnice mladíka bodla přímo do srdce.

Policejní vyjednavač Petr Gruber prokázal odvahu, když se nechal vyměnit za rukojmí. Policisté Orlovou zneškodnili elektrickým výbojem. Orlová přitom bodla Grubera do hlavy. Celou dobu křičela, že chce, aby ji policisté zastřelili. To byl i zřejmě motiv jejího činu. Barbora Orlová byla obviněna z vraždy a skončila ve vazbě. Kriminalisté na případu pracují.

Žena podobný útok spáchala už před dvěma lety v Havířově. Tehdy nožem vážně zranila vychovatelku ve školní jídelně. Orlová skončila v psychiatrické léčebně, ale letos v únoru byla propuštěna do ambulantní léčby. Školu ve Žďáru si vyhlídla náhodně na internetu. Do města přijela den před činem.

Petr Vejvoda i policista Petr Gruber se stali hrdiny. Mladík dostal in memoriam Cenu Michala Velíška za statečnost. Petr Gruber obdržel medaili za statečnost od policejního prezidenta.