Chovatelka psů a koček, devětačtyřicetiletá žena z Unčína na Žďársku, už se zřejmě ke svým zvířecím miláčkům nikdy nebude moci vrátit. Poté, co se 9. ledna stala obětí brutálního pokusu o vraždu, utrpěla vážné poranění mozku. Navíc po činu zůstala ve svém domě příliš dlouho bez pomoci.

Podle jejího otce, který v úterý Deníku poskytl aktuální informace o jejím zdravotním stavu, se to nepříznivě podepsalo na možnosti rychlého uzdravení. „Do Unčína už se dcera určitě nevrátí. Zatím je odkázána na odbornou lékařskou péči a prognóza zatím není příznivá. Může to trvat měsíce, ale i roky," popsal otec napadené ženy.

Žena byla po útoku převezena do nemocnice v Novém Městě na Moravě, kde byla v péči lékařů na odděleních ARO a JIP až do minulého týdne. Po probuzení z umělého spánku nechal otec dceru převézt do nemocnice v Českém Brodě na specializované pracoviště Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP). Převoz pacientky do jiného zdravotnického zařízení v úterý potvrdil i mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl. „Dcera je napojena na podporu dýchání a umělou výživu. Má sice otevřené oči a dokáže pohnout pravou rukou a pravou nohou, ale jinak není schopna mluvit. Podle lékařů snad určité podněty z okolí i vnímá," řekl Deníku otec napadené ženy.

Podle policie má brutální čin na svědomí pětatřicetiletý, šestnáctkrát odsouzený recidivista Libor Mráz ze Šumperska. Ve vězení už strávil jedenáct let svého života. Mráz v Unčíně pracoval jako zedník. Napadená žena si ho najala na rekonstrukci domu. Ve čtvrtek 9. ledna se podle kriminalistů Mráz rozhodl, že už v práci pokračovat nebude a dům chovatelky zvířat vykrade. Když byl i s lupem na odchodu, žena se vrátila domů a Mráze přistihla. Mráz se bál, že ho žena udá, a tak ji podle kriminalistů surově napadl. Ženu poté nechal zraněnou v domě a utekl. Dopaden byl o čtyři dny později v Ostravě. „Vůbec toho člověka neznám. Vím, že u dcery pracoval," podotkl otec.

Mráz byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu pokusu o vraždu, za což mu hrozí patnáct až dvacet let vězení nebo výjimečný trest. Jak na tom bude žena v budoucnu, ukáže čas. Podle otce už ale bude odkázána na pomoc jiných. „Doktoři v tomto směru krčí rameny. Od té doby, co se jí to stalo, je tam určité zlepšení. Ze začátku se jim ji nedařilo probudit z umělého spánku," uvedl otec.

Primářka oddělení DIOP v Českém Brodě potvrdila, že je žena plně odkázána na jejich péči. „Prognóza je velmi nejistá. Někdo je u nás i dva roky, nebo dokud nezemře. Stav paní je ale stabilizovaný a v relativně dobrém stavu, na to, co se jí stalo," podotkla primářka Jana Forstová.

Pracoviště DIOP poskytuje intenzivní ošetřovatelskou péči pacientům s poruchou vědomí a závažným, nejčastěji neurologickým postižením, jejichž stav již nevyžaduje umělou plicní ventilaci, ale vyžaduje intenzivní dlouhodobou ošetřovatelskou péči, mimo jiné i o dýchací cesty.