Jakub Doležal z Jihlavy je třetím obviněným v případu brutální vraždy patnáctileté Petry. Na soud čeká na svobodě. Obviněn je z napomáhání při odklízení těla mrtvé dívky. Doležal se před veřejností stále skrývá, protože se bojí hněvu Jihlavanů.

Jenže už brzy bude muset devatenáctiletý mladík ze svého úkrytu vyjít. Soud mu nařídil odpracování stovky hodin obecně prospěšných prací za krádež přepravek v jihlavském Tescu a vloupání do bývalé Základní školy ve Velkém Beranově na Jihlavsku. Tam s dalšími kumpány ukradl elektrocentrálu za čtrnáct a půl tisíce korun. Tu pak prodali za pouhých pět set korun. Doležal byl odsouzen letos 28. února a od 4. dubna je trest pravomocný.

Okresní soud v Jihlavě během několika dnů předá případ Probační a mediační službě (PMS), která bude dohlížet na to, aby Doležal trest odpracoval. „Jakmile případ dostaneme, začneme řešit, kdy a kde si odsouzený trest odpracuje," řekla Hana Kuklová z PMS. Doležal si musí trest odpracovat do dvou let. Pokud by to neudělal, mohl by mu soud za každou neodpracovanou hodinu nařídit jeden den vězení.

Podle Hany Kuklové nezáleží na tom, jestli je odsouzený stíhán pro nějaký další trestný čin, a trest obecně prospěšných prací si bude muset odpracovat co nejdříve. „Obecně lze říci, že zhruba do jednoho měsíce od doby, kdy začneme případ řešit, musejí začít odsouzení pracovat," upozornila Kuklová.

Probační a mediační služba se nejprve s odsouzeným dohodne, kdy a za jakých podmínek si trest odpracuje. Potvrdit to pak musí ještě soud. Doležal by si mohl sto hodin odpracovat u městské policie, v některé ze základních škol, v charitě nebo třeba v zoologické zahradě. Pokud by si to Doležal přál, může mu být práce přidělena i mimo Jihlavu v některé jiné obci. „To se občas stává, že odsouzení chtějí pracovat mimo své trvalé bydliště, protože se stydí za to, že musejí vykonávat obecně prospěšné práce," uvedla Hana Kuklová.

Může stát, že poskytovatelé práce pro odsouzené odmítnou z různých důvodů zaměstnat. Podle Hany Kuklové se to v Jihlavě už jednou stalo, když i městská policie odmítla zaměstnat nebezpečného recidivistu. Vykonání trestu se v takovém případě výrazně komplikuje a o dalším postupu musí rozhodnout soud.

Pokud Jakub Doležal studuje, je to další komplikace. Trest by si musel vykonávat po škole a to zase ztěžuje dohled pracovníků PMS. Podle Hany Kuklové je praktičtější, když si studující lidé svůj trest odpracují během letních prázdnin.