Výzvu od Okresního soudu v Havlíčkově Brodě si dvaapadesátiletý Tvrdoň převzal 16. listopadu. Nastoupit by měl do věznice v Hradci Králové do jednoho týdne od převzetí obsílky.

„Informace o odsouzených a jejich pobytu ve věznici s ohledem na ochranu jejich osobních údajů neposkytujeme," sdělil včera Deníku mluvčí věznice Václav Kárník na dotaz, zda už Tvrdoň do věznice nastoupil či nikoli.

Erik Tvrdoň s největší pravděpodobností ve vězení nepobude nijak dlouho. Na svobodě by mohl být znovu už za pár týdnů. Více než polovinu trestu si totiž odseděl ve vazbě, která se mu počítá do výkonu trestu. Za mřížemi skončil už na začátku února 2014 poté, co byl kriminalisty zadržen v Praze ve chvíli, kdy si vedl do bytu nezletilou dívku. Tu podle soudu pohlavně zneužil. Z vazby byl Tvrdoň propuštěn o devatenáct měsíců později 27. srpna 2015. Některé z obětí nesly rozhodnutí soudu dost nelibě.

„Krajský soud rozhodl, že důvody vazby pominuly. Už v květnu Vrchní soud v Praze důvody vazby omezil, nyní pominuly úplně. Daného účelu lze totiž dosáhnout i jinými opatřeními. Obžalovaný má zákaz kontaktu s oběťmi, nesmí vycestovat za hranice a musí se pravidelně hlásit probační a mediační službě," vysvětlila tehdy pro Deník mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Kateřina Podeszwová.

Přestože má Tvrdoň za sebou polovinu trestu, musí výzvu soudu respektovat a do výkonu trestu nastoupit, jinak by mu hrozil další, až tříletý trest za maření výkonu úředního rozhodnutí. Teprve poté může Tvrdoň požádat soud o podmíněné propuštění na svobodu.

Přestože v případu padl pravomocný rozsudek, definitivně ještě rozhodnuto není. Deník totiž zjistil, že Krajské státní zastupitelství (KSZ) v Hradci Králové poslalo v listopadu Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně podnět k podání dovolání k Nejvyššímu soudu (NS).

„Mohu potvrdit, že jsme podnět podali, a to v neprospěch odsouzeného. Mimo jiné nesouhlasíme s výší trestu. O tom, zda bude nakonec dovolání podáno, musí definitivně rozhodnout až nejvyšší státní zástupce," podotkl mluvčí KSZ v Hradci Králové Pavel Bužga. Ke třem letům vězení odsoudil Erika Tvrdoně Krajský soud v Hradci Králové pobočka v Pardubicích v odvolacím řízení 11. října. Soudce Aleš Holík nakonec o jeden rok zmírnil trest, který nad Tvrdoněm vynesl Okresní soud v Havlíčkově Brodě.

S verdiktem vyšší instance nesouhlasí ani dozorující okresní státní zástupkyně Zdeňka Tománková z Havlíčkova Brodu.

„Odvolací soud rozhodl, že nešlo o znásilnění, ale o sexuální nátlak. Já jsem jiného názoru, protože především z výpovědi poškozených žen je zřejmé, že odsouzený musel aktivně překonávat jejich odpor," míní Zdeňka Tománková. Ani ona nesouhlasí s výší trestu.

Skandál kolem zneužívání a údajného znásilňování věřících Erikem Tvrdoněm vypukl v únoru 2014. Tvrdoň byl obviněn pro několik sexuálně motivovaných trestných činů včetně znásilnění. Obětí se staly dvě dívky, jedné ještě nebylo ani patnáct let, a tři dospělé ženy. Tvrdoň podle soudu zneužil jejich důvěry a prováděl s nimi různé sexuální praktiky, s nimiž nesouhlasily. Případ skončil u Okresního soudu v Havlíčkově Brodě.

Soudkyně Hana Doubková Tvrdoně loni v únoru v prvním rozsudku poslala do vězení na pět let a nařídila mu ústavní sexuologickou léčbu. Odvolací soud ale verdikt zrušil a kauzu musel soud v Brodě projednat znovu. Odvolacímu soudu se mimo jiné nezdála právní kvalifikace. Ve druhém kole dostal Tvrdoň čtyři roky. Ze znásilnění byl sexuální nátlak a ústavní léčbu změnil soud na ambulantní. Jenže ani tento rozsudek nebyl konečný. Znovu se odvolaly obě strany. Žaloba požadovala přísnější trest, Tvrdoň chtěl zproštění obžaloby. Soudce Aleš Holík a jeho senát měl ale jiný názor a Tvrdoně poslal do vězení na tři roky.

Pokud nakonec nejvyšší státní zástupce dovolání podá, může Nejvyšší soud kauzu znovu otevřít.