Ohrozil tak život tří spolujezdců a byl obviněn z přečinu ohrožení na zdraví pod vlivem návykové látky. Policisté mu při dechové zkoušce naměřili 2,11 promile. Soud mu udělil podmíněný trest vězení na sedm měsíců. Zároveň má zákaz řízení na tři roky a musí také zaplatit 27 584 korun pojišťovně.

„Obžalovaný nezvládl pravotočivou zatáčku, vjel do protisměru a poté mimo vozovku, kde narazil do plotu," uvedl soudce Vladimír Sova.

Votava byl ten den na fotbalovém turnaji v Puklicích. S několika přáteli se kolem jedenácté hodiny dopoledne rozhodli odjet autem na blízké letiště v Komárovicích. Na letišti si pak podle výpovědi svědků povídali a dál popíjeli, Votava zde ale už nic nepil.

Není jasné, jak moc byli Votavovi spolujezdci zraněni. Ani jeden z nich nedal souhlas k vyžádání lékařských zpráv.

Lítost a slib

„Obžalovaný byl opilý. Buďme rádi, že to dopadlo, jak to dopadlo. Často takové nehody končí ještě hůře než s těžkým zraněním, a není zas takovou výjimkou, že končí i smrtí," komentoval státní zástupce Miroslav Novák.

Votava vypovídal stručně, při konečném vyjádření projevil lítost a udělený trest přijal se slibem, že se poučí. Soudce vyjádřil víru v jeho nápravu, i když už se v minulosti dopustil jiného přestupku.

„Není to jeho první řidičský přečin, už jednou jel v obci nepovolenou rychlostí. Na druhou stranu oceňuji, jak se obžalovaný od samého začátku k této události staví. My tu posloucháme různé výmluvy a nesmysly. Obžalovaný se k tomu ale staví jako chlap a pojmenovává věci tak, jak byly. Doufám, že to je známka toho, že se ze všeho ponaučí a tím udělá konečnou čáru nad svými předchozími činy, které na chlapa nebyly zodpovědné," vyjádřil se soudce Vladimír Sova.