„Obžalovaná byla již postihnuta za shodné jednání ve správním řízení,“ vysvětlil pro Deník důvody zastavení mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek. Podle něj nebylo možné o důvodech rozhodnutí mluvit dříve, protože s ním byly seznámeny všichni účastníci řízení. To se stalo až tento týden.

Most ve Vilémově se zřítil během oprav před pěti lety v září 2014. Sutiny tehdy zavalily šest dělníků. Čtyři z nich nepřežili.

Marie Hubková jako jedna z deseti obžalovaných byla obviňována z toho, že jako koordinátorka bezpečnosti práce neudělala všechno proto, aby byla na stavbě dodržována bezpečnost práce. Za to už od Státního úřadu inspekce práce dostala pokutu 96 tisíc korun. Pokutu dostaly i stavební firmy Strabag a Bögl a Krýsl. Celkem to bylo 1,5 milionu korun.

Jan Kulhánek pro Deník potvrdil, že rozhodnutí v případě Marie Hubkové je pravomocné, tudíž definitivní. Zvrátit by jej mohlo pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, ale to s největší pravděpodobností podáno nebude.

V září 2014 se zřítil most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, o život přišli čtyři dělníci
Kauza zříceného mostu se vrací na začátek

Odvolací soud zrušil rozsudek i nad ostatními devíti obžalovanými. Osm z nich bylo zproštěno viny. Za hlavního strůjce neštěstí pak soud označil stavbyvedoucího Josefa Spoura z firmy Bögl a Krýsl. Za obecné ohrožení z nedbalosti dostal čtyři roky natvrdo a pět let zákaz činnosti. Odvolací soud ale celý rozsudek zrušil a poslal ho zpět k novému projednání do Havlíčkova Brodu. Odvolací soud je přesvědčen, že bude nutné dokazování doplnit.

„Závěr okresního soudu, že obžalovaní postupovali podle projektu dle názoru odvolacího soudu neodpovídá obsahu provedených důkazů, rozhodně není přesvědčivě odůvodněn a nevypořádává se s obsahem dosavadního obsáhlého dokazování. Nejasnosti vztahující se k uvedeným dílčím problémům je nutné objasnit opětovným výslechem alespoň některých obžalovaných či svědků a zejména znalců, především zpracovatele ústavního znaleckého posudku,“ tlumočil názor odvolacího soudu jeho mluvčí Jan Kulhánek.

Nové hlavní líčení bylo u havlíčkobrodského soudu nařízeno na tři dny 5. až 7. listopadu. (rm)