Některé z nich mu na hlídání svěřili sami rodiče. S většinou dětí se znal od útlého věku, protože pocházely ze sousedství. Děti navíc nebyly v bezpečí ani u sebe doma, kam je Milan T. na žádost rodičů chodil hlídat. Jenže to, co s nimi dělal, nebyly žádné nevinné dětské hry.

Podle státního zástupce Jiřího Moravy se před dětmi obnažoval a onanoval, nutil děti, aby se před ním také svlékaly a sám jim v tom pomáhal, a to i přes jejich odpor. V některých případech před ním onanovaly, Milan T. je osahával po celém těle i na intimních místech.

Dalšího chlapce pozoroval během koupání, s jiným se díval na porno, některé chlapce si natáčel na video či fotil na mobilní telefon v erotických polohách. Jeden z chlapců je například zachycen nahý na trampolíně s rukou v rozkroku. „Všechno dělal kvůli svému sexuálnímu uspokojení. Chlapce zneužíval až v desítkách případů," upozornil Jiří Morava.

VZRUŠENÍ V PYŽAMU

Osmačtyřicetiletý pedofil neušetřil ani syna svého obvodního lékaře. Vzrušovalo jej, když byl chlapec v pyžamu. „Chtěl jsem, aby se svlékal častěji, asi tak dvacetkrát. Trvalo to asi dva roky, vždy, když jsem ho hlídal," přiznal ve středu před Krajským soudem v Brně Milan T. To bylo chlapci mezi osmi až deseti lety.

Docházel za ním i poté, co mu zemřel otec. Osahával ho po celém těle i před chlapcem masturboval. „Když mě viděl, že masturbuji, tak se ke mně přidal, napodoboval mě," pronesl včera před soudem Milan T.

Chlapce sváděl i prostřednictvím zdánlivě nevinných her. Vymyslel například hru na hledání balónku na těle. Balónek si dal do ponožky, aby dítě nemohlo balonek snadno najít a přitom si postupně svlékal oblečení, až stál před dítětem zcela nahý. Někdy si role vyměnili, balónek Milan T. hledal na těle chlapce.

Podle zmocněnkyně poškozených dětí některé z nich dodnes trpí vážnými psychickými problémy, protože byly zneužívány po dobu jednoho roku i déle. Po Milanu T. požadují odškodné šest set padesát tisíc korun.

Otřesný případ zneužívání se provalil loni v květnu, kdy se s jedním z chlapců Milan T. zamkl v garáži a vysvlékl se před ním donaha. O totéž požádal chlapce. Když se mu zdálo, že se svléká příliš pomalu, šel mu pomoci. Chlapec byl v šoku, že je zamčený a nemůže odejít.

Napůl svlečeného jej zachránil až jeho bratr, který začal bušit na vrata garáže. Prakticky ihned se o všem dozvěděli rodiče, a ti zavolali policii.

Obráběč kovů Milan T. se pak ke všemu přiznal. Důkazy policie našla i v jeho mobilním telefonu. Milan T., který je svobodný, bezdětný a nikdy neměl stálou partnerku, své přiznání zopakoval i ve středu před soudem v Brně. Dokonce hovořil o početnějším zneužívání, než mu klade za vinu obžaloba.

LÍTOST A LÉČENÍ

„Je mi to líto, chtěl bych se jim omluvit. Měl jsem je rád, hráli jsme si," řekl na adresu chlapců Milan T., který si uvědomil, že ho vzrušují dětí asi ve třiceti letech. Sice si uvědomoval, že to není správné, ale nikomu se se svým problémem nesvěřil.

„Nikdo to o mně nevěděl," podotkl Milan T. Proto nyní musí nést následky. Za několik sexuálně motivovaných zločinů vůči dětem mladším patnácti let mu hrozí trest od pěti do dvanácti let. Milan T. by ale mohl docílit mnohem mírnějšího trestu, a dokonce by mohl od soudu odejít s tretem pod spodní hranicí trestní sazby.

V jeho prospěch totiž hraje roli několik polehčujících okolností. Dětem například nikdy fyzicky neublížil, přestože určitý nátlak na ně při svlékání vyvíjel. Tou nejvýraznější polehčující okolností je ale fakt, že druhý den po zadržení se dobrovolně podrobil ústavní sexuologické léčbě v Havlíčkově Brodě, kde je dodnes. Sexuoložka Želmíra Herrová včera potvrdila, že u Milana T. diagnostikovala homosexuální pedofílíi, což je poměrně vzácná deviantní porucha.

„Jeho léčba se nyní nachází ve třetím stupni, kdy už se dá uvažovat o přeměně ústavní léčby na ambulantní. Léčbu svědomitě dodržuje, nepije alkohol ani nebere drogy, což je rizikové z hlediska recidivy," uvedla Herrová.

Podle ní si už dnes Milan T. uvědomuje svou sexualitu a ví, jak ji zvládat v mezích zákona. Pedofilové totiž musí se svou deviací žít celý život a nepomohou ani léky, které mohou tlumit sexuální pud, ale jinak je vše záležitostí psychiky.

„Pokud se vyvaruje kontaktu s dětmi, pak nebude nebezpečný. Děti jsou občas dotěrné, proto v léčebně trénujeme i to, jak je od sebe odhánět. Pravý pedofil je specifický v tom, že potřebuje být s dítětem v kontaktu, dělat mu radost a získat si jeho důvěru, pokud se toho vyvaruje, nebude mít problém. Pud se dá zvládnout léky," vysvětlila soudu Želmíra Herrová.

Soudkyně Andrea Svobodová ve středu hlavní líčení odročila na srpen, protože je mimo jiné potřeba doplnit dokazování o znalecké posudky a teprve poté zřejmě vynese také rozsudek.