Osmačtyřicetiletou ženu vyšetřovatelé z krajského odboru hospodářské kriminality obvinili ze zvlášť závažného trestného činu podvodu.

Obviněnou ženu navíc soud poslal do vazby. Hrozilo totiž, že by mohla v trest-né činnosti pokračovat, či ovlivňovat svědky. Teď jí hrozí vysoký trest a na svědomí má mnohamilionovou škodu.

Marie Vašíčková podle policie především lidem slibovala výhodné zúročení peněz. Pod touto záminkou v loňském a letošním roce vylákala od více jak šesti desítek lidí miliony korun, které už z větší části nikdo z nich neviděl.

„Poškozeným jejich vklady buď nevrátila vůbec, nebo jen částečně. Svým jednáním způsobila škodu převyšující čtyřiadvacet milionů korun. V případě prokázání viny hrozí obviněné trest odnětí svobody na pět až deset let," sdělila pro Deník krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Důvěryhodná a spolehlivá…

Marie Vašíčková pochází ze Ždírce nad Doubravou, ale kancelář měla v Chotěboři. „Když se to asi před půl rokem provalilo, tak byla kancelář zrušena. Já opravdu nevím, co s penězi dělala. Byla to její aktivita, o níž jsme nic nevěděli," řekla Deníku bývalá spolupracovnice obviněné ženy.

Vašíčková dělala pojišťovací agentku a později i daňovou poradkyni. Pro většinu klientů byla vždy důvěryhodná a spolehlivá.

„Většina lidí si její služby pochvalovala. Myslím, že také dělala do realit a myslím, že alespoň ze začátku fungovala dobře. Bylo pro nás překvapení, že byla obviněná z podvodů. Nevím, je klidně možné, že ona sama někomu nalítla," míní starosta Ždírce nad Doubravou Jan Martinec.

Ovšem podle informací Deníku je mnoho z poškozených právě ze Ždírce a okolí. Aby od svých klientů dostala peníze, které jim sliboval zúročit, byla ochotná jim sama zařídit úvěr v bance. Tyto úvěry měla mimo jiné zařizovat i v jedné z poboček bank v Hlinsku. Jakým způsobem, vše probíhalo, zatím není jasné.

Z veřejně dostupných zdrojů vyplývá, že s Marií Vašíčkovou je od května u Krajského soudu v Hradci Králové vedeno insolvenční řízení.

Součástí řízení je osmnáct různě vysokých pohledávek v řádech statisíců korun.

Marii Vašíčkovou obhajuje advokátní kancelář Josefa Košmidera z Havlíčkova Brodu. K případu se ale nechtěli lidé z kanceláře vyjadřovat, protože k tomu nemají svolení klientky. Havlíčkobrodský advokát však v posledních dnech řeší problémy svého syna Josefa. Ten v průběhu minulého týdne figuroval v policejní databázi pohřešovaných lidí.

Josef Košmider starší Deníku řekl, že se jeho syn nevrátil z vycházky v psychiatrické léčebně. Po několika dnech se ale našel a pátrání bylo odvoláno. Na veřejnosti se v této souvislosti objevily spekulace, že Josef Košmider mladší, který v Havlíčkově Brodě provozoval daňové poradenství, má mezi lidmi až milionové dluhy, které mohou souviset s kauzou Marie Vašíčkové.

„Přestože naše kancelář paní Vašíčkovou zastupuje, s problémy mého syna to nemá nic společného," řekl Josef Košmider starší.

Ten se navíc rozhodl, že na svého syna podá kvůli aktuálním finančním problémům trestní oznámení. „Je to jediná možnost, jak se dozvědět, co a proč se stalo," vysvětlil Josef Košmider.