Policisté z Vysočiny v loňském roce z různých důvodů vyhlásili pátrání po 875 osobách, což je o 112 případů méně než v roce 2016. Nejčastěji šlo o děti, které utekly z výchovných ústavů. Ve 127 případech pak o pohřešované lidi. Někteří z nich zmizeli doslova beze stopy.

Předávání vysvědčení pro velmi nadané děti v jihlavské Základní škole v ulici Demlova.
Z prvního vysvědčení se těší i prvňáčci z třídy pro velmi nadané děti

Mezi nejznámější případy pohřešovaných, které se dosud nepodařilo najít, je například záhadné zmizení cestovatele Jiřího Váni z Havlíčkova Brodu. Naposledy byl spatřen 22. června 2016 v bulharských horách. Přestože se ho tehdy vydali hledat i příbuzní a známí, dosud o něm nemají žádnou zprávu. „Pohřešovanou osobou se rozumí fyzická osoba, o níž se lze důvodně domnívat, že je ohrožen její život nebo zdraví, místo jejího pobytu není známo a policií po ní bylo vyhlášeno celostátní pátrání,“ upřesňuje krajská policejní mluvčí na Vysočině Dana Čírtková.

Policisté, ale pátrají i po lidech, kteří se vyhýbají nástupu do vězení, nebo je na ně z nejrůznějších důvodů soudem vydán příkaz k zatčení. Takových lidí bylo v loňském roce devětadevadesát. Jde také například o lodního kapitána Zdeňka Šustra z Jihlavy.

Většina osob, po nichž policie na Vysočině pátrá, je zveřejněna na internetových stránkách policie. Poznatky k osobám v pátrání lze také zcela anonymně zasílat přímo na kriminální službu a vyšetřování na adresu krpj.patrani@pcr.cz. Z celkového počtu všech v loňském roce na Vysočině vyhlášených pátrání, se policistům podařilo najít 618 osob.

Už jen pár zdí zbylo z bývalých Štefánikových kasáren. Bagry nakládají na nákladní auta tuny stavební suti.
Štefánikovy kasárny jsou minulostí

Více informací o dalších zajímavých případech z policejní databáze se dozvíte ve čtvrtečním tištěném vydání Deníku na Vysočině.