„Jednasedmdesátiletá podnikatelka z Jihlavy měla v posledních letech řadu osobních sporů se svým bývalým manželem, s nímž dříve podnikala. Po rozvodu jejich vztah nebyl zcela ideální. Měli mezi s sebou mnoho vzájemných neshod a i řadu soudních sporů ohledně majetku,“ informoval vedoucí krajského odboru obecné kriminality Pavel Kubiš. I tyto okolnosti vedou policisty k tomu, že se bývalý partner zavražděné ženy stal podezřelou osobou.

„Zjistili jsme také, že v současné době kromě jiného používá červené auto značky Hyundai X35, což samozřejmě nahrávalo tomu, že by mohl být pachatelem vraždy. Zjistili jsme také, že vlastní legálně drženou střelnou zbraň,“ dodal kriminalista Kubiš.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Stovkami SMS zpráv obtežoval mladou dívku

Bývalého partnera zavražděné ženy policisté hledali po celé zemi. „Existovalo nebezpečí, že nejen po krajském městě Vysočiny a jeho okolí ale i po dalších místech se pohybuje ozbrojený člověk, který neváhal zabíjet. Pro jistotu byla také učiněna bezpečnostní opatření kolem lidí, s nimiž měl muž spory nebo se s nimi několikrát pohádal,“ uvedl Kubiš

V časných ranních hodinách v sobotu 16. prosince dostali jihlavští kriminalisté od kolegů z Pardubického kraje informaci, že nejspíše nalezli hledaného muže. „Muž spáchal sebevraždu v obci na Chrudimsku. Zastřelil se legálně drženou zbraní. Nebyla ale stejné ráže jako ta, co zabila podnikatelku v Jihlavě,“ zdůraznil Kubiš. Jihlavští kriminalisté musí ještě počkat na výsledky nařízené soudní pitvy, ačkoliv veškeré skutečnosti nasvědčují, že to byla sebevražda.

Ještě v sobotu policisté našli hledané červené auto v Pardubicích. „Zevrubně jsme je ohledali. Bylo zajištěno značné množství stop, které teprve budeme vyhodnocovat. Zatím nemáme potvrzeno, a ani vyvráceno, zda podezřelý muž jel ve vozidle sám, či nikoliv,“ odpověděl Kubiš na otázku, jestli za vraždou stojí jenom jeden člověk.

Přísná pravidla. Myslivci si v dnešní době alkohol před honem raději odpustí, v pořádku mají zbraň i zbrojní průkaz. Takové jsou za poslední roky výsledky policejních kontrol. Stejně tomu bylo i tuto sobotu, kdy policisté kontrolovali dva hony.
Placatka s alkoholem už se na hony nenosí

Zda opravdu mrtvý čtyřiašedesátiletý muž podnikatelku zastřelil, policisté ještě nemohou s naprostou jistotou říct. Musí počkat na výsledky všech znaleckých zkoumaní a expertiz. „Až poté budeme moct jednoznačně rozhodnout, zda je tento člověk důvodně podezřelý, či není. V případě, že se potvrdí, že je pachatelem, tak celá věc bude odložena z důvodu nepřípustnosti, neboť nelze zahájit trestné stíhání zemřelé osoby,“ vysvětlil Kubiš

Soudní pitva už prokázala, že během pátečního odpoledne vrah zasáhl podnikatelku čtyřmi ranami. „Nebudu specifikovat, kam přesně rány mířily, v tuto chvíli to není podstatné. Vystřeleno bylo nejméně šest ran. Žena zemřela na místě,“ přiblížil vraždu Kubiš.

Obě auta zastavila ve Slavíčkově ulici před křižovatkou se Sokolovskou ulicí, poblíž fotbalového stadionu Sokola Bedřichov. „Vozidla jela ve stejném směru. Po několika výstřelech červené auto odjelo Sokolovskou ulicí směrem k dálničnímu převaděči. Nejevilo se to jako vražda náhodná či nechtěná, ale jako vražda plánovaná,“ doplnil Kubiš. Zda nechal expartner podnikatelky, který bydlel ve Štokách na Havlíčkobrodsku, dopis na rozloučenou, nechtěli policisté komentovat.