Soudní tahanice o statisíce korun, které měla Jiřímu Obornému z Třebíče zpronevěřit realitní makléřka Alexandra Škorcová, pokračují.

Odvolací soud ve čtvrtek znovu vrátil kauzu Okresnímu soudu v Třebíči. Jiří Oborný musí už druhým rokem podstupovat policejní a soudní anabázi, aby se domohl svých peněz. Jeho boj je zatím marný. Jak dlouho ještě bude čekat na spravedlivý rozsudek? „Šaráda pokračuje. Paní Škorcové nejde o nic jiného než o prodlužování soudního sporu. Věřím, že bude donekonečna hledat právnické kličky, jen aby mi nemusela vrátit mé peníze, které zpronevěřila," řekl Deníku Jiří Oborný.

Alexandra Škorcová připravila Jiřího Oborného o 432 tisíc korun. Oborný v roce 2011 přes realitní kancelář Škorcová, s.r.o., prodával byt. Kupující tehdy složil peníze ke Škorcové do zástavy. Když si je chtěl Oborný vyzvednout, odmítla mu je Škorcová vyplatit. Jiří Oborný dodnes nemá peníze ani byt, a musí kvůli nepoctivé makléřce řešit nepříjemné finanční potíže. Na makléřku podal trestní oznámení.

Dlužnice k soudním jednáním nechodí

Jenže jak se ukázalo, makléřka dluží peníze více lidem. Aby zvýšil šanci, že své peníze někdy dostane zpět, podal žalobu k civilnímu soudu. Zažaloval jak její firmu, tak jí, jako fyzickou osobu. Okresní soud v Třebíči loni v červnu dal Obornému za pravdu a rozhodl, že Alexandra Škorcová musí Obornému peníze vrátit.

Makléřka tehdy k soudu nepřišla. Přesto si podala odvolání. Odvolací soud vrátil kauzu znovu do Třebíče. Soudce navíc rozhodl o zproštění soudního poplatku. Jihlavská pobočka brněnského krajského soudu se ve čtvrtek případem zabývala podruhé a znovu rozhodla o vrácení případu do Třebíče. „Paní Škorcová namítala, že neměla možnost se vyjádřit k žalobě, kterou jsme na ni podali jako na fyzickou osobu," vysvětlila advokátka Jiřího Oborného Božena Kopecká.

Oborný totiž musí v případě žaloby na fyzickou osobu prokázat, že Škorcová peníze použila pro vlastní potřebu. Podle advokátky použila makléřka peníze na úhradu exekucí.

Krajský soud ve čtvrtek rozhodl, že Škorcová nedostala šanci toto vysvětlit. Je ale otázkou, jestli to vůbec vysvětlovat chce. K soudům totiž vůbec nechodí. Nebyla ani u čtvrtečního jednání a není jisté, zda přijde k tomu příštímu v Třebíči. Deník se snažil makléřku zkontaktovat, ale její telefon na stále funkčních stránkách realitní kanceláře je nedostupný.