Na začátku srpna přijali policisté oznámení od ženy z Jihlavska, která přišla o více než třicet tisíc. Měla to být vratná kauce za pronájem bytu v Brně. Peníze však podvodník vybral v zahraničí a pak přestal komunikovat. Podobnou situaci popisují dva muži, kteří nezávisle na sobě měli zájem o pronájem bytu v Jihlavě, každý z nich poslal na účet osoby ze Španělska přes třináct tisíc korun.

Inzeráty byly na různých internetových portálech a podvodníci měli několik identit. Nabídky byly finančně výhodné a na zájemce byl vyvíjen tlak. Pokud si prý nepospíší, pronájem získá někdo jiný. Komunikace přitom probíhala špatnou češtinou i přesto, že podvodník vystupoval jako Čech. „Posílal i kopie dokladů českých občanů, které ale získal od předešlých zájemců,“ dodala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Telčské mažoretky v Maďarsku.
Mažoretky z Telče zabodovaly na mistrovství Evropy

„Dále svoji důvěryhodnost zvyšoval odkazem na celosvětově známou společnost poskytující zprostředkování ubytování a toto potvrdil i zasláním podvrhu emailu vypadajícího jako odeslaný touto společností s tím, že transakce proběhne jejím prostřednictvím,“ dodala.

Při shánění pronájmu je důležitá obezřetnost, apelují policisté. Ověřování informace a návštěva lokality, o kterou se jedná, je základ. Pokud byt existuje, je nelepší si nechat informace potvrdit od stávajících obyvatel.