Janu Havlovi, bývalému předsedovi Horáckého souboru písní a tanců Vysočan z Jihlavy, hrozí podmínka za dotační podvod. Soud už vydal trestní příkaz, v němž Jana Havla odsoudil ke čtyřem měsícům podmínečně odloženým na zkušební dobu jednoho roku. Jenže Havel s trestem nesouhlasil, a tak si proti němu podal odpor (obdoba odvolání). Trest musel být zrušen a celá kauza se ocitla v soudní síni.

Kauzu projednává Okresní soud v Jihlavě. V úterý se konalo už třetí hlavní líčení. Rozsudek zatím nepadl, a to i přesto, že při minulém líčení zazněly závěrečné řeči.

Státní zástupce Kamil Špelda soudu navrhl, aby osmapadesátiletého bývalého předsedu Vysočanu uznal vinným a potrestal ho podmínkou. „Neměl bych problém ani s tím, aby v tomto případě soud upustil od jeho potrestání, protože jsem přesvědčen, že se pan obžalovaný nesnažil obohatit ve svůj prospěch a naopak si jeho práce pro soubor vážím. Jenže pan obžalovaný se odmítl k přečinu doznat," upozornil jihlavský žalobce Kamil Špelda. Plné doznání je hlavní podmínkou, aby soud mohl uvažovat od upuštění od potrestání.

Havel trvá na své nevině

Když se Jan Havel nechtěl obohatit ve vlastní prospěch, proč tedy skončil před soudem? Podle obžaloby použil dotaci od města Jihlavy k jinému účelu, než na co byla poskytnuta. „Nebudu se k tomu vyjadřovat," řekl po skončení úterního soudního jednání Jan Havel.

Při výslechu u soudu v úterý řekl, že podezřelé faktury podepsal, ale nevěděl, že docházelo k jejich falšování. Podle státního zástupce ale Jan Havel od začátku o fakturách mlžil a lhal.

Soubor Vysočan dostal od města Jihlavy dotaci na základě smlouvy z konce ledna 2009. Pro rok 2010 dostal soubor, mimo jiné, dotaci 458 tisíc korun. Ta byla určena na dopravu, ubytování a stravování účinkujících a pronájem pódia na akci Jihlavské kulturní léto v červnu 2010. Dále pak na pronájem pro vánoční vystoupení a pronájem prostor, propagaci, materiál a vybavení při zajištění činnosti souboru. Jenže při kontrole vyúčtování Jan Havel předložil dvě faktury za dopravu mezi Jihlavou a italským městem Udine a Jihlavou a chorvatským Zábřehem. V obou případech šlo o převoz účastníků na Jihlavské kulturní léto.

Problém byl ale v tom, že tyto cesty se podle zjištění kontrolorů uskutečnily úplně v jiných termínech, než se konalo Jihlavské kulturní léto. Peníze z dotace tak nebyly vynaloženy ke schválenému účelu. Městu tím měla vzniknout škoda přes pětasedmdesát tisíc korun.

Účetní odmítla vypovídat, bojí se

Kvůli dotačnímu podvodu skončil před soudem pouze Jan Havel jako předseda sdružení. Je otázkou, jestli o podezřelých fakturách věděl ještě někdo další, či ne. V úterý například u soudu odmítla vypovídat účetní souboru Eva Kantorová. Soudu řekla, že se bojí vypovídat, aby si sama nepřivodila trestní stíhání.

Proč tedy k machinacím s fakturami došlo, když z nich neměl nikdo osobní prospěch? Podle státního zástupce není vyloučeno, že souboru zbyly z dotace peníze, proto se jeho vedení rozhodlo zahrnout do účetnictví další faktury. Soudce Zdeněk Chalupa v úterý případ odročil na 18. března odpoledne. Tentýž den by mohl padnout i rozsudek.