Čtyřiadvacetiletý cizinec, žijící v současné době v České republice, se snažil přes naše území převézt skupinku imigrantů z Vietnamu. Tvořily ji tři děti a žena. Věk chlapců nechtěla policie komentovat. Podle informací Deníku jsou v mladistvém věku a se ženou nemají žádný příbuzenský vztah. Jejich cesta skončila večer 14. července na dálničním odpočívadle na 96. kilometru ve směru na Prahu.

„Hlídka zjistila, že cizinci, které muž převážel, u sebe nemají žádné doklady. Dalším šetřením vyšlo najevo, že jsou státními příslušníky Vietnamské socialistické republiky a na území České republiky jsou neoprávněně," uvedla pro Deník policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Ukrajinec Vietnamce převážel ve vozidle Ford Focus z Jihomoravského kraje, kde je za úplatu vyzvedl. Cílovou destinací mělo být Německo. Na Vysočině jde navíc o první prokázaný případ převaděčství v letošním roce.

Převaděče z Ukrajiny policisté obvinili z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a poslali ho před soud v Havlíčkově Brodě. Tam dostal trest na jeden rok s podmínkou na tři roky. Kromě toho soud rozhodl o propadnutí věcí včetně finanční hotovosti. Navíc musí být pod dohledem úředníků.

Úřady musely rozhodnout také o dalším osudu imigrantů z Vietnamu, kteří byli bez dokladů. Sedmadvacetiletá žena byla převezena do záchytného zařízení pro cizince a následně vyhoštěna ze země na dobu dvou let. V případě tří chlapců vydal soud předběžné opatření o jejich umístění do zařízení pro mládež.

Cizinecká policie řešila podobný případ už v březnu. I tehdy byla přesvědčena, že se jí podařilo dopadnout převaděče cizích státních příslušníků z Indie. Auto s cizinci zastavila běžná dopravní hlídka v Hladově na Jihlavsku. Když zjistili, že auto řídí šestadvacetiletý Ind a ve vozidle jsou další dva cizinci, zavolali hlídku cizinecké policie, aby osádku auta prověřila.

Ind měl u sebe pouze kopii pasu a padělaný řidičák Itálie. Muž byl následně obviněn z trestného činu padělání veřejné listiny a bylo proti němu vedeno takzvané zkrácené přípravné řízení. S Indem v autě cestoval ještě čtyřiačtyřicetiletý občan Německa a čtyřiadvacetiletý Ind. Také on měl pouze kopii pasu. Ani jeden z cizinců, cestujících v autě, neměl povolení k pobytu na území České republiky.

Nakonec vyšlo najevo, že oba Indové mají v Rakousku zatím nepravomocně zamítnutou žádost o azyl. Policie je převezla do záchytného zařízení pro cizince Vyšní Lhoty a začalo běžet řízení o jejich navrácení do Rakouska. Cizince, který se prokázal německými doklady, byl propuštěn na svobodu.

Podle informací Deníku byli cizinečtí policisté přesvědčeni, že právě tento muž byl také převaděčem, ale podle státního zástupce na to nebylo dostatek důkazů. Muž si totiž podle policistů stačil z místa řidiče přesednout na místo spolujezdce.