Podnikatel Karel Kalný, podezřelý z půlmiliardového tunelu na firmu Unex, jejímž je ředitelem, vlastní stovky hektarů pozemků po celé Vysočině. Nejvíc na Žďársku. V polovině října mu však většinu z nich policie obstavila. Žalobce se domnívá, že pozemky koupil za peníze z trestné činnosti. Spoluobviněným je Petr Kalivoda.

O kauze už Deník informoval již minulý týden. Tehdy Deník napsal, že policie dvaačtyřicetiletému Karlu Kalnému obstavila šestatřicet nemovitostí. Informace ale nebyla úplně přesná, protože se jedná o šestatřicet listů vlastnictví, pod nimiž jsou vedeny jednotlivé nemovitosti. Podle těchto informací Karlu Kalnému policie obstavila na 1 600 nemovitostí. V drtivé většině jde o pole, louky a lesy. Nejvíc jich Karel Kalný nakoupil v okolí Bukova na Žďársku.

Vlastní i jedno vodní dílo. Jde o rybník s hrází.

Skoupil celé lány kolem vesnic

V Bukově je Kalný majitelem přibližně 130 hektarů zemědělské půdy, což je zhruba třetina celkové rozlohy zemědělské půdy kolem obce. „Lidi se pozemků rádi zbavovali. Tehdy to nikomu moc nevadilo, ale teď nikdo neví, co s pozemky dál bude. Přes některé vedou i obecní cesty," řekl Deníku starosta Bukova Jiří Vrbka.

Karel Kalný v současné době žije v Moravci na Žďársku, kde vlastní na 175 nemovitostí. „Případ pana Kalného mi přijde trochu zvláštní," řekl starosta obce Oldřich Uhlíř, aniž by vysvětlil, jak to přesně myslí.

Starosta Stříteže u Bukova Radek Šťourač podotkl, že jejich obec má smůlu, že hranice katastru sousedí s pozemky, které Karel Kalný koupil. Starosta se přiznal, že ho už několik měsíců štval způsob fungování podniků Karla Kalného, i když oficiálně žádný nevlastní. „Jde o to, že jeho pojetí hospodářství je pro venkovskou krajinu zcela devastující a v úplném rozporu s jeho nynějšími prohlášeními o rozvoji našeho venkova. Docela mi farma Habří připomínala Potěmkinovu vesnici – vepředu hezká kulisa a za ní spoušť. Pro mě, jako člověka ze selského rodu, úplná hrůza," svěřil se Radek Šťourač.

Podnikatel mlčí, hrozí mu až 10 let

Deník se snažil získat vyjádření Karla Kalného, ale tiskový mluvčí Unexu Boris Keka řekl, že se Karel Kalný do médií vyjadřovat nebude. „Je to pouze jeho věc, co dělá se svými penězi. Pan Kalný není veřejně činná osoba, aby se musel z něčeho zpovídat," zdůvodnil postoj podnikatele Boris Keka.

Podle policie jsou Karel Kalný a Petr Kalivoda podezřelí, že společně vymysleli tunel na firmu Unex, která vyrábí těžké stavební stroje. Podle policie založili společnost Arcada Capital, jejímž prostřednictvím neoprávněně vyváděli peníze z Unexu, které použili pro vlastní potřebu a k nákupu nemovitostí. Kriminalisté odhadují, že oba muži způsobili firmě škodu přesahující půl miliardy korun. Za to jim hrozí až deset let vězení.