Tuto sobotu to bude přesně rok, kdy na silnici u Vysokých Studnic na Jihlavsku vyhasl život teprve sedmnáctiletého Jakuba, studenta druhého ročníku Střední školy stavební v Jihlavě a vášnivého rybáře.

Mladík se loni 26. července večer vracel na kole z koupaliště v Lukách nad Jihlavou, ale domů už nedojel. Po cestě byl sražen menším nákladním autem. Řidič z místa nehody ujel. Po několika měsících usilovného pátrání jihlavských kriminalistů byl ze smrti Jakuba obviněn sedmačtyřicetiletý Václav Lysák ze Zlínska. Za přečin usmrcení z nedbalosti a neposkytnutí pomoci ve stadiu pokusu mu hrozí trest od jednoho do šesti let.

V úterý se mělo u Okresního soudu v Jihlavě konat první hlavní líčení. Jenomže bylo odročeno dřív, než začalo. Obžalovaný Václav Lysák sice k soudu přišel, ale jeho obhájce trval na osobním výslechu soudního znalce přes dopravu. Soudce Vladimír Sova obhájci vyčetl, že návrh na osobní slyšení znalce mohl soudu navrhnout s předstihem. Soud by jej býval mohl již na úterní líčení předvolat.

„Hlavní líčení se nemohlo konat, protože pokud má být znalec osobně vyslechnut, pak je důležité, aby byl přítomen i u výslechu obžalovaného," vysvětlil státní zástupce Miroslav Novák.

K hlavnímu líčení se dostavila i rodina usmrceného mladíka. S takto předčasným odročením nepočítali. „Byl to pro nás těžký týden. Na hlavní líčení jsme se psychicky připravovali. Doufala jsem, že se to nějak posune. Oddalování je jen prohlubování traumat, které už tak dlouho prožíváme. Doufala jsem, že k tragédii se obžalovaný postaví více lidsky," svěřila se Deníku matka Jakuba Leona Dohnalová.

Zlá předtucha

Deník s matkou přinesl rozhovor už loni v září. V něm popisovala, za jakých okolností se zdrcující zprávu dozvěděla. „Cítila jsem, že není něco v pořádku. Čím víc se smrákalo, tím větší obavu jsem měla. Už dávno uplynul čas, kdy se měl Jakub ozvat. Když jsem se mu snažila dovolat, měl nedostupný telefon. Mezi jedenáctou a dvanáctou v noci u nás zazvonila policie. Přišli nám říct, že Jakub měl tragickou nehodu a je mrtvý," vzpomínala na nejhorší okamžik svého života dvaačtyřicetiletá Leona Dohnalová. Rodině od začátku pomáhá Bílý kruh bezpečí. Vedoucí jihlavské pobočky Antonín Křoustek rodinu podporoval během policejního vyšetřování a s příbuznými v úterý osobně přišel i k soudu.

Obžaloba proti Václavu Lysákovi je postavena na tom, že musel o srážce s cyklistou vědět, přesto nezastavil a ujel. Mladík byl na místě mrtvý. Václav Lysák podle informací Deníku přiznává, že v osudný den místem nehody projel, ale nikoho prý nesrazil. Obžaloba se v hlavním líčení, které bylo odročeno na 16. září, bude snažit dokázat opak.

Pro kriminalisty šlo o velmi složitý případ. Na místě střetu nezůstalo mnoho stop. Pomohla jim například analýza uraženého zpětného zrcátka, které pocházelo z nákladního auta Iveco, a pak také kamerové záznamy z trasy, kudy řidič projížděl.

„Vyšetřování a dokazování bylo poměrně složité. Jeho součástí byla také řada odborných vyjádření znalců z odvětví genetiky a mechanoskopie, byl vypracován znalecký posudek z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství a znalecké posudky z oboru silniční dopravy se zaměřením na posuzování příčin nehod. Na základě všech zjištěných závěrů bylo možné ustanovit konkrétní vozidlo a konkrétního řidiče a zahájit jeho trestní stíhání," uvedl vyšetřovatel Vít Bařina.

Usmrcený cyklista neměl helmu a v krvi mu bylo naměřeno 0,67 promile alkoholu.